ua en ru

Ринки акцій Європи відкрилися зростанням індексів напередодні рішень ФРС

Ринки акцій Європи відкрилися зростанням провідних індексів напередодні рішень Федеральної резервної системи (ФРС) США за програмою кількісного пом'якшення (QE).

Підсумки дводенного засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федерального резерву будуть оголошені сьогодні в 21:00 за київським часом - вже після закриття європейських бірж.

Інвестори припускають, що ФРС обмежиться символічним скороченням щомісячних покупок облігацій в рамках програми QE - на 10 млрд дол. або навіть менше. В цей час ФРС щомісячно вливає у фінансовий сектор 85 млрд дол. шляхом скупки облігацій.

Частина гравців допускає, що Федеральний резерв продовжить скуповувати облігації в поточному обсязі: при такому рішенні фондові ринки напевно підуть на штурм нових висот. На даний момент європейські біржові індекси тримаються біля 5-річних максимумів. Американський індекс S&P 500 завершив останню сесію у п'яти пунктах від рекорду.

Лідерами зростання на майданчиках Старого Світу виступають акції технологічних компаній. Котирування фінського виробника мобільних комунікаційних пристроїв Nokia піднялися на 1,5% (до 11:45), після того, як аналітики Credit Suisse підвищили рейтинг акцій Nokia з "нейтрально" до "вище середньоринкового".

Акції французького автовиробника PSA Peugeot Citroen подорожчали на 1,5% на тлі публікацій місцевих ЗМІ про те, що китайська Dongfeng може придбати пакет акцій Peugeot. Інший обговорюваний варіант партнерства - створення спільного підприємства Peugeot-Dongfeng, яка зосередиться на ринках, що розвиваються.

Котирування іспанської Inditex, що володіє мережами магазинів Zara і Massimo Dutti, зросли на 0,5%, після того, як холдинг відзвітував про зростання чистого прибутку в першому фінансовому півріччі на 0,7% - до 951 млн євро, що виявилося вищим за очікування аналітиків.

Станом на 12:45 за київським часом британський індекс FTSE 100 виріс на 1,14 пункту (+0,02%) і становить 6571,31 пункту, німецький DAX підвищився на 19,51 пункту (+0,23%) - до 8616,46 пункту, французький CAC 40 виріс на 8,26 пункту (+0,20%) - до 4153,77 пункту, а швейцарський SMI підвищився на 13,63 пункту (+0,17%) - до 8028,10 пункту.