ua en ru

Рибалка пропонує використовувати японський досвід при створенні Банку розвитку в Україні

Рибалка пропонує використовувати японський досвід при створенні Банку розвитку в Україні Фото: Сергій Рибалка

Глава фінкомітету Ради розповів про зустріч з японськими експертами

Члени комітетів Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності, а також з питань промисловості обговорили з японськими експертами перспективи створення в Україні Експортно-кредитного агентства і Банку розвитку. Зустріч відбулася в рамках програми підтримки банківської системи України Японським агентством міжнародного розвитку (JICA), повідомив на своїй сторінці в Facebook написав глава фінкомітету Сергій Рибалка.

"Розповів гостям з Японії про одне з головних досягнень нашого профільного комітету – прийняття наприкінці минулого року закону про створення Експортно-кредитного агентства, метою якого є дешеве кредитування для іноземних покупців української продукції, забезпечення та страхування експортних контрактів. Ми також пропонуємо створити Банк розвитку як банк другого рівня, за прикладом ЄБРР", - написав Рибалка.

За словами депутата, Банк розвитку повинен реалізовувати стратегічні урядові плани щодо дешевого кредитування малого і середнього бізнесу, важливих промислових інвестиційних проектів великого бізнесу та розвитку інфраструктури.

"Ключовий пріоритет – виробництво і послуги з високим рівнем технологій та доданої вартості. У цьому питанні нас дуже цікавить японський досвід практичної реалізації створення інститутів розвитку. Адже ми хочемо зробити ці інститути більш ефективними і прозорими", - зазначив глава фінкомітету Ради.

Він також додав, що підтримує позицію радника міністра фінансів України, представника JICA пана Масару Танака щодо необхідності поділу функцій державних і приватних банків.

"Вони не повинні конкурувати. Державні банки повинні реалізовувати державну промислову та інфраструктурну політику. Стимулювати розвиток", - вважає Рибалка.

Він зазначив, що комітет зацікавлений і в подальшому співпрацювати з японськими колегами для напрацювань нових ініціатив, що сприяють розвитку української економіки. "Наша головна мета - створити таку ж потужну і розвинену економіку, як у Японії", - резюмував депутат.