ua en ru

Рибалка: потрібно прискорити системні реформи через можливу широкомасштабну кризи

Рибалка: потрібно прискорити системні реформи через можливу широкомасштабну кризи Фото: Сергій Рибалка (facebook.com sergey.v.rybalka)

Сергій Рибалка закликав владу не допустити нехтування економічними питаннями

В Україні необхідно прискорити системні реформи і не допустити нехтування економічними питаннями з боку влади, в іншому випадку може статися нова широкомасштабна криза. Про це написав у своєму блозі екс-глава фінансового комітету, народний депутат України Сергій Рибалка.

Політик підкреслив, що на виплату відсотків і погашення зовнішніх державних боргів в найближчі 4 роки Україні доведеться виплатити понад 27 млрд доларів.

"Борг України вже наблизився до 100% ВВП, а ми виплачуємо тільки за відсотками на рік більше, ніж заробляє вся економіка. У минулому році на виплату відсотків ми віддали понад 4% ВВП, а економіка зросла лише на 2,5%", - зазначив Сергій Рибалка.

За його словами, продовжує зменшуватися рівень експорту української продукції. Народний депутат переконаний, що потрібно суттєво зміцнювати просування вітчизняного високотехнологічного експорту.

"Якщо ще до виборів погіршиться ситуація на світових ринках для нашого експорту, якщо політичне протистояння буде нагнітатися, і, якщо більшість спекулятивних інвесторів вирішить вийти з українських облігацій, Україна потребує значно більше грошей. А взяти в борг можна буде вже набагато дорожче", - написав політик.

Він вважає, що владі, швидше за все вдасться уникнути девальвації національної валюти до президентських виборів за рахунок нових запозичень і спустошення скромних золотовалютних резервів.

"Дуже велика ймовірність негативного сценарію, при якому банківська система знову не витримає тиску. А це призведе до чергової хвилі відтоку капіталу і падіння банків. Все буде залежати від багатьох факторів. Але при поганих умовах, чергове економічне падіння може досягти 10% ВВП", - зазначив Сергій Рибалка.