ua en ru

Рибалка: фінкомітет рекомендував ВР, Кабміну і НБУ врахувати Стратегію розвитку банківської системи

Рибалка: фінкомітет рекомендував ВР, Кабміну і НБУ врахувати Стратегію розвитку банківської системи

Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендував парламенту, Кабінету міністрів і Національному банку врахувати в роботі проект Стратегії розвитку банківської системи України на 2016 - 2020 рр. Про це повідомив голова комітету, ініціатор розробки Стратегії Сергій Рибалка. Відповідне рішення комітет прийняв на виїзному засіданні в Вінниці.

Народний депутат від Радикальної партії Сергій Рибалка висловив надію, що уряд врахує пропозиції, підготовлені і підтримані таким широким колом спеціалістів – вітчизняних і зарубіжних банкірів, експертів-практиків і вчених, як в плані реформ цього року, також і в урядовому плані дій на середньострокову перспективу, який обіцяно подати до кінця поточного року.


Комітет також рекомендував Верховній Раді прийняти за основу проект закону № 4529 щодо стимулювання банківського кредитування в Україні, повідомив глава профільного парламентського комітету.

Крім того, на засіданні депутати розглянули блок дискусійних питань, які виникли при доопрацюванні проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регульованих ринків та деривативів, № 3498) до другого читання.

У засіданні крім членів комітету взяли участь голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв, голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій, голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник, заступник голови Вінницької міської ради з фінансових питань Галина Якубович. Проект Стратегії був також затверджений на всеукраїнському науково-практичному форумі, який пройшов 19-20 травня на базі Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана.

Як повідомлялося, 18 квітня голова комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка презентував проект Стратегії розвитку банківської системи України на 2016-2020 роки для громадського обговорення та доопрацювання. Базовий проект створений робочою групою, в яку увійшли експерти в сфері монетарного, валютного та банківського регулювання, банківського бізнесу, представники громадських та наукових організацій.

Проект передбачає подолання існуючої кризи, створення передумов стабільності гривні і банківської системи, підвищення довіри до регулятора, а також побудова системи стимулів для прискорення економічного зростання.

Серед пріоритетів на найближчі 4 роки - зміна монетарної політики в бік сприяння економічному зростанню, перетворення держбанків в інструменти економічного розвитку, зміна структури економіки і стимулювання експорту технологічних товарів і просунутих послуг, залучення іноземного капіталу в рамках національної економічної політики, підвищення ефективності використання міжнародної допомоги. Цілі стратегії - підвищення якості політики Національного банку, довіри до регулятора, банківської системи і гривні, розвиток конкурентного ринку банківських послуг і стимулювання кредитування реального сектора економіки.