ua en ru

Ряд європейських банків кредитують російські поставки зернових з Криму

Швейцарські банки BCP і BCV фінансують і кредитують дубайську компанію GTCS Trading, через яку йдуть поставки зерна кримського ячменю, в результаті чого банки порушують режим санкцій, введених Євросоюзом проти Росії. Про це йдеться в статті РБК-Україна "Європейські банки допомагають російському бізнесу експортувати товари з окупованого Криму на світові ринки".

Зокрема, в матеріалі розкривається інформація, що GTCS Trading де-факто є частиною зернового холдингу, в який також входять російські компанії "Промэкспедиция" і "Риф".

"У 2013/2014 МГ зерноторговий конгломерат освоїв логістичну схему відвантаження зерна через порт "Кавказ". З Азова малі судна "річка-море" відвантажують зерно в транзитний порт напроти Керчі... Не є секретом і щоденні графіки руху та розстановки суден у порту "Кавказ"... У цих графіках фігурують суду Petra I і Petra II, які належать зерноторговому конгломерату", - йдеться в статті.

Як зазначається, понад 50 тис. тонн кримського ячменю так були перевантажені на судна Petra I і Petra II. Також відомо, що зараз зерноторговий конгломерат активно закуповує і кримську пшеницю для подальшого експорту.

"Зрозуміло, що відбувається далі. Здійснюється поставка на умовах FOB або CIF добросовісному покупцю, який не знає точно про кримське походження зерна. При цьому всі операції по закупівлі та доставці зерна фінансуються і кредитуються банками, які, можна припустити, також не знають про кримське походження зерна", - сказано в матеріалі.

"Отже, постає питання: в чому причина того, що ці операції російського зернового експортера безперешкодно фінансуються і здійснюються? На це запитання є два варіанти відповіді: злий умисел з боку європейських банків або непрофесіоналізм з боку європейських банків... Обидва варіанти - не з приємних для самих банків, в першу чергу. Так, BNP Paribas може багато чого розповісти про участь в угодах, що порушують міжнародні торгові санкції", - йдеться в статті.