ua en ru

Румунський маршрут доведе диверсифікацію постачання газу для промисловості до 50%, - Міненерговугілля

Відкриття румунського маршруту дозволить довести диверсифікацію постачання газу для промисловості до 50%. Про це сьогодні повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо ми враховуємо всю промисловість, включно з хімічною, то це приблизно в нас можливості диверсифікації дозволять з 1 вересня цього року в районі 30% забезпечити по альтернативних поставках, 70% - це з території Росії. З врахуванням відкриття в майбутньому одного з маршрутів, я навіть не беру словацький маршрут, він найбільш складний в цьому процесі, хоча я переконаний, що ми його відкриємо. Румунський маршрут дозволить нам вийти більш ніж на 50% забезпеченості, що і буде відповідати європейським нормам, які прийняті", - повідомив Ставицький.

Він також додав, що об'єми постачання газу з Росії залежатимуть від ціни.

"Я навіть би не обмежував, у нас в обсягах зменшення менше 10 млрд куб. м газу. Ми виходимо із того, що ми мусимо мати можливість для нашої держави на 100% диверсифікувати постачання від одного постачальника і тому ми наполегливо працюємо. Щодо обсягів, які ми буде мати з нашими російськими колегами, то це все залежить від справедливої ціни. Якщо ціноутворення буде відповідати міжнародним стандартам і перш за все європейським стандартам, то обсяги будуть регулюватися в плані збільшення. Якщо ми не знайдемо згоди, то постійно ми будемо зменшувати обсяг закупівлі у наших партнерів, хоча нам би хотілось домовитись на умовах європейських цін, справедливих цін і стандартів", - підкреслив Ставицький.