ua en ru

Румунія повідомила про скорочення російського газу на 10%

Міністр енергетики Румунії Разван Ніколеску оголосив про намір російського "Газпрому" на 10% скоротити поставки до країни і звинуватив Росію в "іграх" на газовому ринку з метою чинити тиск на країни Євросоюзу, передає Reuters.

За твердженням Ніколеску, про плани зниження обсягів поставок представники "Газпрому" проінформували Румунію 15 вересня, а саме скорочення заплановано на 18 вересня.

"Я вважаю, що подібні ситуації будуть повторюватися. Це гра, мета якої - спровокувати проблеми в деяких країнах ЄС. Це вже сталося з Польщею, Словаччиною, Австрією", - нагадав Ніколеску.

Румунія купує у "Газпрому" близько п'ятої частини споживаного у країні газу, велику частину газу країна або видобуває, чи купує в інших постачальників.

У вересні 2014 року декілька європейських країн, які отримують газ з Росії, заявили про зниження обсягів або про відмову "Газпрому" збільшити обсяг поставленого газу. Подібні заяви поділи Польща, Австрія, Словаччина.

"Газпром" стверджував, що діє, виходячи з наявних у нього можливостей. "Поставки газу по всіх напрямках здійснюються виходячи з наявних зараз ресурсів для експорту і закачування в ПСГ, що триває, на території Російської Федерації", - пояснив офіційний представник компанії.

15 вересня про скорочення обсягів газу, що прокачується "Газпромом" до країн Європи через території України та Словаччини по Ужгородському коридору, повідомив словацький газотранспортний оператор Eustream. Порівняно із середніми за останніми два тижні обсяги прокачування, заявлені "Газпромом" на 15 вересня, скоротилися приблизно на 17%, порівняно з максимальним у вересні 2014 року обсяг транзиту - більш ніж 21%.

"Газпром" пояснив причини скорочення транзиту газу по Ужгородському коридору тим, що закінчився ремонт газопроводу Ямал-Європа. "Зараз, після ремонту, йде більше газу через газопровід Ямал-Європа, тому через Словаччину поставки менше", - пояснив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.