ua en ru

У Румунії після відставки прем'єра продовжилися протести

У Румунії після відставки прем'єра продовжилися протести Фото: протести в Румунії

Протестувальники вимагають розпуску парламенту і дострокових виборів

У Румунії після відставки прем'єр-міністра Віктора Понти продовжилися масові протести, демонстранти вимагають дострокових виборів, передає BBC Україна.

Тисячі людей вийшли на протест у столиці Румунії Бухаресті в середу ввечері, вимагаючи дострокових виборів і політичних реформ. Люди зібралися на центральній Університетській площі за кілька годин після того, як прем'єр-міністр Віктор Понта, який подав у відставку з-за пожежі в нічному клубі.

За повідомленнями, на вулиці столиці вийшли щонайменше 30 тис. осіб. Протестуючі пройшли в парламент, закликаючи інших людей до них приєднуватися.

Також, як повідомляється, протести відбулися в інших містах Румунії - в Клужі, Тімішоарі та Констанці.

Нагадаємо, пожежа у нічному клубі відбувся минулої п'ятниці, 30 жовтня. Під час концерту в приміщенні застосували піротехніку, хоча ліцензії на її використання у власників не було. У результаті клуб загорівся, у пожежі загинуло 32 людей. Власники клубу вже арештовані, їх підозрюють у вбивстві з необережності.

3 листопада близько 15 тис. демонстрантів вимагали відставки голови уряду, міністра внутрішніх справ і голови району, в якому знаходився клуб. У середу, 4 листопада, прем'єр-міністр Румунії в телезверненні до громадян в середу сказав, що він подає у відставку.

"Я сподіваюся, що відставка уряду задовольнить тих, хто вийшов на вулиці", - сказав він.

Міністр внутрішніх справ країни Габріель Опреа і мер району Бухареста, де сталася пожежі, також пішли у відставку.