ua en ru

У Румунії близько 500 тис. людей вийшли на антиурядовий протест

У Румунії близько 500 тис. людей вийшли на антиурядовий протест Фото: протести в Румунії

Учасники протестів вимагають відставки уряду

У Румунії на площі Вікторії близько 500 тис. людей вимагають відставки уряду і проведення дострокових виборів. Про це повідомляє AFP.

Як наголошується, акція протесту проходить під будівлею штаб-квартири уряду Румунії. На площі знаходяться близько 500 тисяч протестувальників.

Так, прем'єр-міністр Сорін Гриндяну заявив, що не піде у відставку.

Лідер СДП Удаі Умвс розкритикував президента Румунії Клауса Йоханніса, давши зрозуміти, що глава держави не сприймає результатів грудневих виборів, які привели до влади соціал-демократів, і хоче контролювати уряд.

Повідомляється, що в неділю соціал-демократичний уряд Румунії скасував прийняту в минулий вівторок постанову про внесення поправок у кримінальний кодекс і кодекс кримінальної процедури, яке викликало хвилю протестів по всій країні.

На думку учасників маніфестацій, цей нормативний акт пом'якшував антикорупційне законодавство і дозволяв уникнути кримінальної відповідальності звинуваченим у корупції чиновникам і бізнесменам.

Нагадаємо, близько 10 тис. чоловік в неділю, 29 січня, пройшли маршем через Бухарест і в інших містах Румунії на знак протесту проти пропозиції уряду про помилування тисячі ув'язнених.