ua en ru

Керівництво ХТЗ сподівається, що ГПУ вже витребувала "справу заводу" в СБУ, - в. о. гендиректора

Керівництво ХТЗ сподівається, що ГПУ вже витребувала "справу заводу" в СБУ, - в. о. гендиректора Фото: ХТЗ

Керівництво та колектив Харківського тракторного заводу (ХТЗ) сподіваються, що Генеральна прокуратура України (ГПУ) оперативно розбереться з ситуацією "тиску на підприємство з боку силових структур". Про це журналістам повідомив в.о. генерального директора підприємства В'ячеслав Шевченко.

Раніше керівництво заводу звернулося до адвоката бізнесу Оксани Мальованої з проханням донести цю ситуацію безпосередньо до відома генерального прокурора Юрія Луценка і сприяти тому, щоб він взяв справу на власний особливий контроль до моменту повного і об'єктивного встановлення обставин.


Саме при сприянні її та народного депутата Оксани Продан 31 серпня 2016 р. представник ХТЗ взяв участь у зустрічі бізнесменів, які звернулися в ГПУ за захистом своїх прав від свавілля окремих представників правоохоронних органів з першим заступником генерального прокурора України Дмитром Сторожуком. Як відомо, Юрій Луценко закликав українських бізнесменів направляти в ГПУ заяви про факти тиску і доручив Сторожуку займатися цим питанням. У свою чергу, Дмитро Сторожук пообіцяв представникам бізнесу об'єктивний і всебічний розгляд поданих скарг і доказів.

На питання журналістів про те, що вже зроблено в цьому напрямку, В'ячеслав Шевченко повідомив: "Рада бізнес-омбудсмена вже надіслала на ім'я начальника Управління СБУ в Харківській області офіційний лист з вимогою дати пояснення правових підстав для проведення в відношенні ХТЗ дій. Ми дуже сподіваємося, що Генеральна прокуратура України діє у відповідності із заявленими на зустрічі принципами – тобто "справа ХТЗ" витребувана органами нагляду для того, щоб розглянути нашу скаргу і прийняти по ній справедливе рішення".

Як повідомили ЗМІ, на згаданій зустрічі з підприємцями Дмитро Сторожук заявив, що бізнес в Україні повинен відчувати себе захищеним і представники Генеральної прокуратури мають на меті зробити для цього все від них залежне.

За інформацією в.о. генерального директора ХТЗ, в даний час на заводі проводиться комплекс санаційних заходів, спрямованих на відновлення виробництва. За даними прес-служби ХТЗ, Олександр Ярославський, власник DCH і ключовий інвестор ХТЗ, забезпечив погашення працівникам підприємства 20 млн грн заборгованості по заробітній платі, яка виникла за час "викликаного діями "силовиків" 4,5-місячного простою". Група DCH відкрила заводу кредитну лінію у розмірі 400 млн грн для фінансування робіт по запуску, ряд виробничих служб почали роботу, ведеться відновлення господарських зв'язків з постачальниками і партнерами.