ua en ru

Ручне управління і відсутність професійного менеджменту вбивають енергетику, - експерт

Непрофесійні рішення по державному регулюванню, непродумана галузева політика, а також наростаючі в результаті військових дій руйнування інфраструктури та економічний спад в країні роблять енергетику України сумнівним партнером і малопривабливою для інвестицій галуззю. Про це в ході VI Українського енергетичного форуму в Києві заявив генеральний директор енергетичної компанії ДТЕК Максим Тимченко.

За його словами, Україна може досягти енергетичної безпеки і незалежності спираючись на три складові: власний енергетичний ресурс, професійний ефективний менеджмент і зрозумілі правила гри.

"Незалежний енергоресурс означає, що ми повинні мати можливість не тільки виробляти енергію на вітчизняних підприємствах, але і забезпечувати їх власним енергоносієм - вугіллям, газом, нафтопродуктами. Власна генерація повинна бути пріоритетом по відношенню до імпорту", - вважає Тимченко.

На його думку, ефективний менеджмент - це професійні послідовні рішення, спрямовані на зміцнення енергетичної безпеки країни. У першу чергу - істотний, значний досвід роботи в галузі.

Однак кадрові призначення в останні 9 місяців робилися швидше за політичною, а не за професійною ознакою. В результаті, замість того, щоб дотримуватися рекомендацій секретаріату Європейського енергетичного співтовариства, які, зокрема, передбачають запрошення на ключові державні посади в енергетичному секторі людей з як мінімум десятирічним досвідом в енергетиці, сьогодні галуззю керують люди без досвіду в енергетиці", - каже Тимченко.

За підрахунками гендиректора ДТЕК, сумарний досвід діючих міністра, керівника НКРЭКУ та директора одного з системних державних підприємств сектора становить менше року. Тоді як, приміром, досвід їх попередників - 60 років.

Говорячи про прозорі правила гри, він виділив необхідність відмовитися від адміністративного впливу на користь вільної конкуренції і реформ.

З тим, що українському енергетичному сектору не вистачає ефективного управління, згоден і директор секретаріату Енергетичного співтовариства Янез Копач. "Українському енергетичному сектору потрібно більш ефективне управління", - заявив він.

Також представник Євросоюзу констатував відсутність реформ і закликав Україну активніше впроваджувати європейський досвід. "Ми дуже хочемо бачити групу українських чиновників, які були б драйверами реформ в електроенергетиці. Поки, на жаль, такої групи немає", - заявив єврочиновник.