ua en ru

Розалінд Франклін: Google відзначає 93-ліття англійського біофізика

Google сьогодні випустив новий Doodle, присвячений 93-літтю англійського біофізика і рентгенолога Розалінд Франклін.

Google сьогодні випустив новий Doodle, присвячений 93-літтю англійського біофізика і рентгенолога Розалінд Франклін (на фото).

Розалінд Франклін відома більшою мірою своєю роботою над отриманням рентгенограм структури ДНК. Зроблені нею знімки відрізнялися особливою чіткістю і, за деякими даними, послужили підставою для висновків про структуру ДНК, зроблених і опублікованих згодом в журналі Nature працівниками Кавендишської лабораторії Кембріджського університету Джеймсом Уотсоном і Френсисом Кріком.

Читайте також: Google випустив святковий Doodle до дня народження Рембрандта

Одним з найважливіших внесків Франклін в модель Уотсона-Кріка стала її лекція, проведена в листопаді 1951 року, де вона представила присутнім, серед яких був і Уотсон, дві форми молекули, типу А і типу В, а також її будову, при якій фосфатні групи розташовані із зовнішньої частини молекули. Вона також визначила кількість води в молекулі і співвідношення її в різних частинах молекули - дані, які були надзвичайно важливі для збереження стабільності молекули. Франклін перша відкрила і сформулювала ті факти, які згодом склали основу для подальших спроб побудувати модель молекули.

Розалінд Франклін: Google відзначає 93-ліття англійського біофізика

В результаті всього цього, коли Крік і Уотсон приступили до побудови моделі в лютому 1953, вони працювали з параметрами, визначеними Франклін в 1951 році, які вона і Гослінг значно відновили в 1952, також як і опубліковані дані, дуже схожі з тими, які були отримані з Королівського коледжу під час лекції 1951 року. Можливо, Розалінд Франклін ніколи і не знала того, що отримані нею результати були використані при будівництві моделі ДНК.

Після завершення роботи над своєю частиною дослідження ДНК Франклін почала першу у своєму роді роботу по дослідженню вірусів тютюнової мозаїки і поліомієліту.