ua en ru

Royal Dutch Shell продає свої активи в Нігерії через активізацію тероризму в країні

Компанія Royal Dutch Shell оголосила про продаж своїх активів у Нігерії. Про це з посиланням на видання Financial Times передає "Росія 24".

Консорціум на чолі з Royal Dutch Shell, в який також входять французька компанія Total та італійська Eni, прийняв рішення про відхід з цього ринку. На продаж були виставлені нафтові блоки компаній.

Таке рішення пов'язане з випадками розкрадання нафти та активізації терористичних угруповань.

Проблема незаконних врізок в трубопроводи і крадіжок нафти давно переслідує Нігерію. Подібні дії часто призводять до порушення поставок по пошкодженим нафтопроводами та забруднення навколишнього середовища. Влада Нігерії неодноразово заявляла про те, що буде жорстко припиняти злочини і суворо карати порушників. За їх даними, за минулий 2012 р. кількість подібних інцидентів помітно знизилася.

Крім цього, останнім часом активувалася терористична організація "Боко Харам", яка в серпні-вересні організувала ряд терактів на північному сході Нігерії. Бойовики здійснили напад на гуртожиток сільськогосподарського коледжу, розстрілявши 50 сплячих студентів.

Фактично угруповання фінансувало свою діяльність за рахунок незаконного відбору нафти з нафтопроводу Nembe Creek, яке належить Royal Dutch Shell. У 2012 р. бойовики паралізували процес видобутку і транспортування нафти в дельті річки Нігер.

У серпні 2013 р. з'явилася неофіційна інформація про плани Royal Dutch Shell з продажу своєї частки в 4 нафтових блоках в Нігерії.