ua en ru

Royal Bank of Scotland оштрафований на 615 млн дол. за маніпуляції ставкою LIBOR

Британо-голландський Royal Bank of Scotland (RBS) зобов'язаний виплатити 615 млн дол. за маніпуляції при визначенні однієї з ключових в світі ставок міжбанківського кредитування - LIBOR (London Interbank Offered Rate). До такого висновку прийшли британські і американські регулятори. З цієї суми 137 млн дол. відійде британській владі, решту отримає влада США, передає Reuters.

"Рада директорів банку визнає, що мали місце істотні упущення в системі контролю за діяльністю трейдерів, які призвели до плачевного результату. RBS дуже жалкує про те, що сталося, і розуміє важливість виправлення помилок минулого", - прокоментував ситуацію голова правління банку Філіп Хемптон.

За підсумками розслідування було встановлено, що більше десяти трейдерів банку RBC в Лондоні, Сінгапурі і Токіо брали участь в маніпуляціях із ставкою LIBOR в період з 2006 р. по 2010 р. Маніпуляції на ринку міжбанківського фінансування продовжилися, навіть після того, як трейдери дізналися, що операції з LIBOR піддаються перевіркам.

Відзначимо, що LIBOR є визнаним індикатором фінансових ресурсів, основною ставкою на міжбанківському ринку, по якій банки кредитують один одного.

Royal Bank of Scotland не вдалося уникнути покарання, як і низці інших крупних банків. Окрім RBS в світовий скандал, пов'язаний з маніпулюванням LIBOR, опинилися втягнуті Barclays, UBS і HSBC, які улагодили свої проблеми із законом торік. У результаті Barclays був оштрафований регуляторами США і Великобританії на 452 млн дол., USB - на 1,5 лрд дол., HSBC - на 1,92 млрд дол.

Читайте також: Банки різних країн в 2012 р. виплатили рекордну суму штрафів і компенсацій в 20,8 млрд дол