ua en ru

Банки різних країн в 2012 р. виплатили рекордну суму штрафів і компенсацій в 20,8 млрд дол

Регулятори і постраждалі клієнти різних країн в 2012 р. отримали від банків у вигляді штрафів і компенсацій рекордну суму - більше 20,8 млрд дол.

Наглядові органи пригадали фінансистам багато "гріхів", починаючи від обману інвесторів при продажу іпотечних облігацій і закінчуючи маніпуляціями зі ставкою LIBOR. Левова частка виплат осяде в США.

За 2012 р. регулятори різних країн виписали найбільшим міжнародним банкам більше десятка індивідуальних штрафів, від 100 млн до 1,9 млрд дол. Банки також зробили кілька колективних виплат у кілька мільярдів доларів. Практично всі порушення були допущені під час фінансової кризи, а також у 2005-2008 рр. Почасти така затримка пов'язана з тим, що фінансові злочини часто вкрай складні і регуляторам потрібний час, щоб оцінити масштаб збитку.

Для американського уряду штрафи - прекрасна можливість поповнити скарбницю. "У США штрафи ідуть безпосередньо в Мінфін, а не постраждалим клієнтам банків. Можна сказати, що це в деякому роді вибивання "податку" з бізнесу, щоб поліпшити бюджетну ситуацію", - відзначив аналітик Mediobanca Кріс Уілер.

Читайте також: Швейцарський UBS виплатить 1,5 млрд дол. штрафу за маніпуляції ставкою Libor