ua en ru

У Рівненській області будуть судити видобувачів бурштину

У Рівненській області будуть судити видобувачів бурштину Фото: бурштин

До суду передали справу 5 копачів бурштину

Прокуратура Рівненської області направила до суду обвинувальний висновок у відношенні 5 жителів Сарненського та Рокитнівського району, які у складі організованої групи видобували бурштин-сирець. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).

У ході досудового розслідування, яке проводили слідчі поліції, підозрювані уклали з прокурором угода про визнання винуватості у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 240 КК України (незаконний видобуток у складі організованої групи корисних копалин загальнодержавного значення).

Слідство встановило, що організатор - житель Сарненського району та виконавці розробили і схвалили єдиний злочинний план, пов'язаний з бурштиновим промислом.

"Учасники групи згідно з розподілом функцій зберігали обладнання для видобутку бурштину, визначали час і місце його видобутку. Після видобутку та реалізації "сонячного" каміння організатор групи планував розподіляти між учасниками угруповання отримані грошові кошти, їх частина - використовувати на організацію подальшої злочинної діяльності", - повідомили в ГПУ.

Зловмисників затримали у січні 2017 під час здійснення ними злочинної діяльності. На місці події вилучено бурштин і знаряддя, пристосоване для незаконного видобутку копалин.

У ГПУ зазначають, що за даний злочин КК України предусмативает покарання у вигляді штрафу до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на той самий строк.

Нагадаємо, раніше в Ємільчинському районі Житомирської області поліція затримала двох чоловіків, які незаконно видобували бурштин власними екскаваторами.