ua en ru

"Роттердам+" не вплине на тариф для населення, - експерт

"Роттердам+" не вплине на тариф для населення, - експерт Фото: Юрій Саква ("Енергореформа")

Експерт розповів про фактори зміни ОРЦ

Закупівлі вугілля за кордоном, навіть за ціною, що перевищує його прогнозну вартість, закладену в оптову ринкову ціну (ОРЦ) електроенергії, не вплинуть на тариф для населення. Про це виданню "Енергореформа" заявив заступник голови Всеукраїнської Енергетичної асамблеї Юрій Саква.

"Ціна вугілля, закладена в затвердженій оптовій ринковій ціні на електроенергію на 2017 р. (Роттердам+, - ред.), становить 83 долари або 2235 грн за тонну без залізничного перевезення, і сьогодні не покриває ціну імпортного вугілля марки АШ – ні того, яке імпортується з Південної Африки (107 доларів/т), ні купленого в США (113 доларів/т)", - зазначив Саква.

Експерт зазначив, що оптова ринкова ціна встановлена НКРЕКП до кінця року, і вона впливає тільки на тариф для промислових споживачів. "Для населення програма НКРЕКП щодо поетапного підвищення тарифів у 2015-17 роках виконана повністю, а нової програми з усунення перехресного субсидування поки немає", – сказав він.

Саква підкреслив, що ціна, за якою генеруючі компанії сьогодні закуповують вугілля, буде впливати тільки на прибутковість/збитковість цих компаній без наслідків для споживачів.

Нагадаємо, 27 квітня 2016 року КМУ прийняв постанову №315, якою вирівняв ціни на газ для промисловості та населення. Цим же рішенням визначена формула ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону.

3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Згідно цієї методології, вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт. Повідомлялося, що дана формула впливає на тарифи для промислових споживачів, оскільки ціна на електроенергію для населення регулюються іншою постановою - №220 від 02.03.2015.

Директор НАБУ Артем Ситник в ефірі каналу 24 заявив, що формула"Роттердам+" незаконна, оскільки Україна імпортує лише 3% вугілля.

У свою чергу, міністр енергетики Ігор Насалик заявив, що чверть енергетичного вугілля в Україні має імпортне походження.