ua en ru

Зростання ставок відсікання на державні облігації свідчить про очікування більш високої прибутковості інвесторами, - учасник ринку.

На думку аналітиків ING Bank Ukraine, зниження попиту на державні облігації на 67% в порівнянні з попереднім аукціоном поряд з очікуваним погашенням нещодавно випущених облігацій на 3.7 млрд грн змусили Мінфін підвищити ставки відсікання.

Аналітики відзначають, що проведений у вівторок аукціон був менш успішним для Міністерства фінансів ніж аукціон, проведений тижнем раніше, з точки зору як залучених обсягів, так і ставок прибутковості. На їхню думку, чергового підвищення ставок прибутковості виявилося недостатньо для задоволення більшості поданих заявок.

Зокрема, відділ аналітики ING Bank Ukraine звертає увагу на те, що готовність Мінфіну підвищити рівень прибутковості в кінці березня скоригувала прогнози прибутковості інвесторів у бік підвищення - таким чином, новий рівень прибутковості, запропонований вчора, виявився достатнім для задоволення лише 31% від загальної кількості заявок.

На думку експертів банку, істотне скорочення банківської ліквідності (16.7 млн грн в порівнянні з 22.5 млн тижнем раніше) також відбилося на зниженні рівня попиту на державні облігації. У будь-якому випадку, низький рівень задоволених заявок свідчить про те, що потреба Мінфіну в додатковому фінансуванні не настільки висока як тиждень тому, вважають у ING Bank Ukraine.

У той же час у банку вважають: оскільки, залучений вчора обсяг фінансування (за винятком надходжень від облігацій Євро-2012) на 69% нижче обсягу сьогоднішніх виплат, то Мінфін буде використовувати кошти, отримані під час аукціону тиждень тому (3.3 млрд грн), на погашення даних зобов'язань.

Наступне істотне погашення заплановане на 14 квітня (1.3 млрд грн).