ua en ru

Зростання цін на нафту спонукає хедж-фонди відкривати довгі позиції на цей сировинний ресурс, - аналітики

Зростання інтересу до нафти почалося з падіння долара у вересні-листопаді, а зараз прискорилося у зв'язку з подіями на Близькому Сході, вважає аналітик MF Global Том Павліцкі, передає РБК daily.

«Важко сказати, як довго це триватиме, але я думаю, що це буде залежати від того, коли хвилювання на Близькому Сході зійдуть нанівець. Втім, надалі тенденція може змінитися. Я думаю, що долар може зміцнитися в цьому році через посилення контролю за витратами в США. Крім того, американський фондовий ринок може відновитися слідом за поліпшенням стану економіки країни. Ці дві події можуть підсилити тиск на сировинні товари, при цьому інвестори будуть тяжіти до акцій, а не до сировинних товарів», - зазначив він.

У той же час, за словами аналітика UFG Wealth Management Антона Толмачова, нафта зараз зростає, в тому числі, через дії хедж-фондів, які намагаються заробити на можливій проблемі нестабільності поставок нафти з Північної Африки і Близького Сходу основним споживачам, насамперед у США та Азію. «Збереження тенденції можна очікувати, оскільки політичні хвилювання охоплюють все більше країн регіону, і поки незрозуміло, чим усе це закінчиться», - вважає експерт.

Відзначимо, за даними хедж-фонду Bank of America Merrill Lynch, в останні тижні хедж-фонди скоротили обсяги вкладень у ринки, що розвиваються, сировинні товари (крім нафти) і розвинені ринки (крім США і Канади). Замість цього їх керуючі звернули увагу на "чорне золото». Так, в кінці лютого вони збільшили довгі позиції по сирій нафті до 21,5 млрд дол.. в порівнянні з 14,2 млрд долл. у листопаді.