ua en ru

Зростання ставок по автокредитах скорочує автомобільний ринок України - експерти

Ситуація з автокредитуванням в Україні продовжує погіршуватися. Експерти авторинку прогнозують зростання ставок і зменшення продажів автомобілів у кредит.

Зокрема, гендиректор AUTO-Consulting Олег Омельницький вважає, що до кінця року, через підвищення кредитних ставок, автомобільний ринок може недобрати близько 5%. «На сьогоднішній день автокредити становлять близько 15-17% ринку. Відповідно, на ту частку, на яку вони зменшаться, а це - близько 5%, впаде і весь ринок», - сказав Омельницький.

За дослідженнями компанії «Простобанк Консалтинг», ставки по позиках на покупку нових авто за останній рік зросли на 20-26%. Вони наближаються до максимуму за останні два роки. На думку багатьох фінансистів, найближчим часом варто чекати зростання ставок ще як мінімум на 1,5-2%.

В українських банків немає вільних коштів, щоб перекривати ризики по автокредитах, впевнені експерти. Прийнятних програм автокредитування стає все менше. Наприклад, сьогодні позичальникові треба викласти як мінімум 30-40% вартості авто в якості першого внеску. Добре, якщо пощастить отримати кредит під реальних 40% річних - з усіма додатковими комісіями, витратами на страховку і іншими виплатами, відзначили експерти.

Фінансові консультанти радять брати під купівлю автомобіля звичайний кредит. При цьому клієнт економить на страховці, прихованих додаткових комісіях, позбавляється від незручностей заставного автомобіля. Правда, для цього потрібен високий рівень підтверджених доходів.

Ще один варіант - визначитися з маркою і пошукати кредитні або лізингові програми у виробників і імпортерів. За словами голови правління Porsche Finance Group Йозефа Графа, у великих автомобільних холдингів є свої ресурси. Вони не залежать від ситуації на банківському ринку. Крім того, купуючи авто на умовах лізингу, покупець звільняється від необхідності відразу здійснювати ряд платежів, вони розподіляються рівномірно на весь термін фінансування.

Однак, взяти автомобіль за програмою лізингу або партнерської кредитування теж непросто. Компаній, які працюють за такими схемами в Україні дуже мало. Крім того, покупцеві, який захоче скористатися цими послугами, необхідно підтвердити свою фінансову спроможність. Від цього залежать умови покупки. Приміром, якщо позичальникові не вистачає всього 30-40% від вартості автомобіля, і він готовий виплатити кредит за рік, то реально отримати його навіть під 0%. Стандартний термін кредитування - 5-7 років з мінімальним першим внеском в 10-20%.

Читайте також: В Україні набув чинності закон про посилення гарантії повернення кредитів банкам у разі визнання недійсними кредитних договорів