ua en ru

Зростання промислового виробництва в Японії менше прогнозованого; витрати на домогосподарства скоротилися; дефляція триває.

Промислове виробництво в Японії у квітні зросло менше, ніж прогнозували економісти. Порівняно з березнем воно збільшилося на 1,3% (а того місяця зросло на 1,2%), заявило сьогодні Міністерство торгівлі та промисловості Японії. Середня оцінка 26 економістів, опитаних Bloomberg, становила 2,5% зростання.

Серед японських компаній, що виграють від збільшення світового попиту,- Honda Motor Co. та Murata Manufacturing Co. Дані минулого тижня засвідчили, що рівень безробіття в країні зріс, витрати на домогосподарства скоротилися, а дефляція триває й далі,- отже, відновлення промислового виробництва заслабке, щоб справити вплив на споживання.

«Компанії збільшують виробництво відповідно до попиту, оскільки експорт далі зростає»,- сказав Кіохей Моріта, старший економіст Barclays Capital у Токіо, ще до того, як було оприлюднено згадані дані міністерства.

Єну продавали по 91,22 за дол. о 08:53 за токійським часом порівняно з 91,18 до доповіді міністерства.

Компанії очікують збільшення виробництва на 0,4% у травні порівняно з попереднім місяцем, та на 0,3% у червні, зазначено в доповіді Міністерства торгівлі та промисловості.

Сьогоднішні дані з'явилися після урядового повідомлення минулого тижня про зростання експорту у квітні, що перевищувало оцінки економістів,- ознаки того, що відновлення економіки Японії завдяки експортові може бути стійкішим на тлі європейської кризи суверенних боргів, запаленої Грецією.