ua en ru

Зростання курсу долара на міжбанку викликане надлишком гривневої ліквідності на ринку, - експерт

Зростання курсу долара на міжбанку викликане надлишком гривневої ліквідності на ринку. Про це в коментарі РБК-Україна заявив фінансовий аналітик, доктор економічних наук Ерік Найман.

"З'явилася гривнева ліквідність. Вона кілька днів потроху наростала. У понеділок ще не всі покупці вийшли на ринок, а ось сьогодні, коли побачили, що продажність впала, курс занадто сильно підріс", - зазначив експерт.

Ліквідність, за його словами, виникла частково за рахунок погашення ОВДП, і частково за рахунок вливань НБУ.

"Цілком можливо, що починається передвиборна емісія. Поки це перші "дзвіночки", - додав Найман.

На думку члена ради Національного банку України Романа Шпека, уряду слід приділяти більше уваги роз'ясненню економічної ситуації.

"Сьогодні було більше тих, хто хоче купити, ніж тих, хто хоче продати. І тут завдання уряду допомогти Національному банку. Уряд повинен не просто сказати, що все добре, цього недостатньо, а пояснити - бюджет реальний, доходи реальні, надмірного дефіциту не буде і ми зможемо утримати ситуацію... Це рівняння з великою кількістю невідомих, якщо нам покажуть кожну дію або більшість дій цього рівняння, ми зрозуміємо і повіримо, і тоді такого ажіотажу або підвищеного попиту не буде. У цьому немає нічого страшного", - вважає Шпек.

Він зазначив, що зараз збільшуються надходження від експорту зерна, є перспективи на позитивні зміни ціни експортної продукції України (сталь, руда), зниження споживання газу.

"Ці чинники говорять про те, що платіжний баланс, незважаючи на те, що він буде негативним в цьому році, їм можна буде керувати. Так що паніки та ажіотажу не повинно бути", - додав Шпек.

Нагадаємо, сьогодні, 4 вересня, гривня на міжбанку знизилась до рівня трирічної давності. Зокрема, міжбанк закрився зростанням долара майже на 6 копійок.

Читайте також: Середній курс долара в 2013-2014 рр не підніметься вище 8,4 грн