ua en ru

Зростання держоблігацій забезпечили стабілізація економіки і "дешеві" гроші світових ринків, - експерти

Зростання держоблігацій забезпечили стабілізація економіки і "дешеві" гроші світових ринків, - експерти Експерти розповіли про причини зростання котирувань держоблігацій

Є кілька причин зростання котирувань державних облігацій України і корпоративних боргових паперів українських емітентів. Про це в коментарі українським ЗМІ розповіли керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital Олександр Паращій і голова департаменту управління активами Jaspen Capital Partners Андрій Нестерук.

По-перше, як зазначили експерти, на світових ринках спостерігався надлишок "дешевих" грошей і зростання практично всіх облігацій – в розвинутих економіках (Японія, Єврозона, США) були продовжені програми кількісного пом'якшення. Тобто, у світі був величезний приплив коштів в сегмент інструментів з фіксованою прибутковістю, до яких належать облігації. А по-друге, і держава, і компанії пройшли або знаходяться на завершальному етапі реструктуризації боргів, додали в ІК Dragon Capital.

"Україна, крім того, що пішла в загальному тренді, була одним з лідерів зростання. На це було кілька причин: у нас сталася макроекономічна стабілізація, рекордно знизився дефіцит бюджету, встановилася певна стабільність ситуації на Донбасі, інвестори трохи поліпшили ставлення до української економіки. У інвесторів з'явилася якась упевненість, що економіка досягла дна і намітилася стабілізація. Ці фактори стали ключовими. і український борг різко зріс, а дохідність за нашими облігаціями залишається найвищою в світі", – говорить Андрій Нестерук.

Олександр Паращій в свою чергу акцентує увагу на тому, що ставки на американські та європейські державні облігації залишаються дуже низькими, багато інвесторів і фондів цікавляться більш ризикованими паперами країн з низькими кредитними рейтингами.

"Дохідність за українськими облігаціями на початку цього тижня була нижче 8%. Швидше за все, це той мінімум, який для нас може бути зараз доступний... В цьому році найбільше зростали і корпоративні папери, у тому числі квазісуверенні. Державні банки, Укрзалізниця, ДТЕК, Метінвест в принципі пройшли процес реструктуризації боргів. З'явилося відчуття, що запропоновані плани погашення реалістичні і, отже, ці папери користуються попитом", – зазначив Паращій.