ua en ru

Росію не запросили на засідання ПАЧЕС в Україні

Росію не запросили на засідання ПАЧЕС в Україні Фото: МЗС РФ (wikipedia.org)

РФ уперше за 25 років не отримала запрошення на цю асамблею

Російська делегація вперше за 25 років не отримала запрошення на Генеральну асамблею Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС), яка цього року має відбутися в Україні. Про це заявив глава російської делегації, депутат Держдуми Михайло Ємельянов, передає ТАСС.

Зазначено, що засідання Генасамблеї заплановано на кінець 2017 року і має відбутися в Києві, однак Україна не стала запрошувати на нього Росію, що бере участь у роботі організації з моменту її заснування.

"Стався абсолютно безпрецедентний випадок, коли українська сторона, країна-організатор, не запросила Росію, країну-учасницю, на засідання. Такого не було ніколи", - повідомив Ємельянов.

Депутат зазначив, що незважаючи на те, що в ПАЧЕС беруть участь країни, які мають серйозні двосторонні розбіжності, раніше це ніколи не ставало приводом відмовлятися направляти запрошення. Як приклад він навів Вірменію і Туреччину.

"Завжди запрошення направляли. Складні відносини Албанії і Сербії... Але взаємні запрошення були... Вірменія і Туреччина... Такого ніколи не було, щоб країна-організатор не направляла запрошення", - підкреслив він.

На думку глави російської делегації, таким чином Київ "плює на будь-які норми міжнародного права - не тільки на норми, на будь-які правила парламентської пристойності".

Водночас Ємельянов розповів, що РФ звернулася до Сербії з проханням представляти російські інтереси на майбутньому засіданні.

Нагадаємо, раніше голова Верховної Ради Андрій Парубій заявляв, що наступна ювілейна 50-та пленарна сесія Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва відбудеться в листопаді 2017 року в Києві.