ua en ru

Росія не допущена до участі на Олімпіаді-2018

Росія не допущена до участі на Олімпіаді-2018 Фото: атлети зможуть брати участь в змаганнях під ім'ям OAR (wada-ama.org)

Чисті спортсмени зможуть брати участь у змаганнях під нейтральним прапором

Росію не допустили до участі в Олімпійських іграх 2018 року в південнокорейському Пхенчхані. Про це повідомляється на сайті Міжнародного олімпійського комітету (МОК).

Виняток буде зроблено лише для чистих в плані допінгу спортсменів, які зможуть виступити під нейтральним (олімпійським) прапором. Такі атлети будуть брати участь в змаганнях під ім'ям OAR (Olympic Athlete from Russia).

На церемоніях нагородження буде виконуватися олімпійський гімн, а не Росії, а на їх формі не буде символіки чи прапора РФ.

Також, згідно з рішенням МОК, жоден з чиновників Міністерства Росії не отримає акредитацію на Ігри в Кореї. Президент Російського футбольного союзу і член виконкому ФІФА Віталій Мутко довічно усунений від присутності на будь-яких Олімпіадах. Членство Олімпійського комітету РФ в МОК призупинено. Крім того, РФ зобов'язали відшкодувати 15 млн доларів, витрачені на розслідування, пов'язані з системою допінгу в Росії.

Рішення було ухвалено 5 грудня на засіданні виконкому МОК, яке набирає чинності негайно. Це вперше МОК відсторонив національну збірну від участі в Іграх за допінг.

Нагадаємо, комісія МОК під керівництвом Дениса Освальда, яка займається перевіркою проб спортсменів Росії з Олімпійських ігор 2014 в Сочі, збільшила до 36 кількість справ, що розглядаються.