ua en ru

Російському "Аерофлоту" повернено понад 52 млн дол., викрадених Б.Березовським і його спільниками

ВАТ "Аерофлот - російські авіалінії" повернено більше 52 млн дол., викрадених Борисом Березовським і його спільниками. Як повідомили в Генеральній прокуратурі РФ, вказаний банківський переказ здійснений на підставі постанови Федерального судового відомства Швейцарії для відшкодування збитків, заподіяного авіакомпанії в результаті шахрайства, здійсненого Б.Березовським при проведенні в 1996-1998 рр. незаконних операцій між "Аерофлотом" і підконтрольною Б.Березовському швейцарською компанією Andava, повідомляє РБК. ВАТ "Аерофлот" підтвердило факт зарахування на свій банківський рахунок вказаних валютних коштів , які за дорученням Генпрокуратури РФ були заблоковані в Швейцарії з 1999 р. на рахунках Andava і звинувачених осіб.
Таким чином, за даними наглядового відомства, вперше створений прецедент, коли завдяки російсько-швейцарській міжнародно-правовій співпраці у сфері кримінального судочинства вдалося успішно пройти весь процесуальний шлях від порушення кримінальної справи і його розслідування до виголошення звинувачувального вироку і повного відшкодування потерпілій російській компанії особливо крупного збитку.
Нагадаємо, кримінальна справа відносно Б.Березовського і інших осіб по фактах злочинів проти власності "Аерофлоту" була порушена в січні 1999 р. За даними слідства, в цілях заволодіння фінансовими коштами цієї авіакомпанії Б.Березовський, використовуючи зв'язки в органах державної влади, добився призначення на керівні посади в "Аерофлоті" своїх спільників Миколи Глушкова і Олександра Красненкера, які незаконно перевели 80% валютної виручки закордонних представництв "Аерофлоту" на рахунки компанії Andava. В цілому на користь вказаної фірми, минувши уповноважені російські банки, було перераховано понад 252 млн дол. Діставши можливість розпоряджатися цими валютними коштами, організована злочинна група, очолювана Б.Березовським, створила механізм їх розкрадання під виглядом виконання договірних зобов'язань між "Аерофлотом" і Andava, в реалізації якого разом з М.Глушковим і А.Красненкером брали участь головний бухгалтер ВАТ "Аерофлот" Лідія Крижевська і інші особи. До моменту виявлення цього злочину і порушення кримінальної справи Б.Березовський і його спільники встигли викрасти у "Аерофлоту" близько 52,2 млн дол.
У Генпрокуратурі РФ відзначили, що розслідування даного злочину провадилося в складних умовах постійної протидії сил, зацікавлених в тому, що перешкодило законному дозволу справи. Так, в квітні 2001 р. обвинувачений М.Глушков, заарештований в якості запобіжного захід, здійснив втечу з-під варти з метою уникнути кримінальної відповідальності за розкрадання майна "Аерофлоту". Втеча була організована найближчим спільником Б.Березовського - бізнесменом Бадрі Патаркацишвілі і трьома його посібниками, які оформили М.Глушкову закордонний паспорт з візою на в'їзд до Італії і забезпечили його автотранспортом, проте були затримані разом з М.Глушковим.
За час попереднього слідства по епізоду "Аерофлот" - Andava" Генпрокуратура Росії залучила в якості обвинувачених разом з Б.Березовським дев'ять людей (зокрема осіб, що організували втечу з-під варти М.Глушкова), відносно яких в 2004, 2006 і 2007 рр. Савелівський районний суд Москви ухвалив звинувачувальні вироки. Обвинувачені Б.Патаркацишвілі і А.Красненкер уникли кримінальної відповідальності у зв'язку із смертю. Судовий процес щодо Б.Березовського проводився в його відсутність, оскільки він сховався від слідства і суду. При цьому суд в повному обсязі визнав цивільний позов "Аерофлоту" до Б.Березовського і інших обвинувачених у розмірі заподіяного ними збитку.
Одночасно по тих же обставинах Генеральна прокуратура Швейцарії розслідувала кримінальну справу по звинуваченню громадянина Швейцарії Ханса-Пітера Йенні, який був одним з директорів компанії Andava і найближчим спільником Б.Березовського. У липні 2008 р. Федеральний кримінальний суд Швейцарської Конфедерації виніс відносно Х.-П.Йенні звинувачувальний вирок, в якому було вказано, що він скоїв злочин проти власності "Аерофлоту" на користь Б.Березовського у складі створеної їм злочинній організації. Швейцарський суд особливо підкреслив у вироку, що кримінальне переслідування Б.Березовського в Росії пов'язане із здійсненням ним економічних злочинів і не має політичних мотивів. Крім того, Федеральний кримінальний суд Швейцарії задовольнив позовні вимоги "Аерофлоту" до Б.Березовського, Х.-П.Йенні і інших засуджених в повній відповідності з вироками, винесеними відносно них російським судом.
В порядку виконання цих звинувачувальних вердиктів, після закінчення тривалої процедури їх оскарження і вступу до законної сили Федеральне судове відомство Швейцарії 7 липня 2010 р. винесло постанову про повернення активів власникові, на підставі якого була здійснена трансакція по переведенню "Аерофлоту" 52,222 млн дол. на його рахунок в Російському комерційному банку.
В даний час у виробництві органів прокуратури і суду Росії, а також низки зарубіжних країн знаходяться п'ять кримінальних справ відносно Б.Березовського і його спільників по десяти епізодах звинувачення. Крім того, проводиться низка дослідчих перевірок по нових фактах злочинів, здійснених Б.Березовським.