ua en ru

Російський суд відновив гендиректором ТОВ "Торговий дім "Немірофф" Савінова

Дев'ятий арбітражний апеляційний суд 18 грудня 2013 р. залишив без змін рішення Арбітражного суду міста Москви від 6 серпня 2013 р., визнав недійсними рішення позачергових загальних зборів учасників ТОВ "Торговий дім "Немірофф" від 20 червня 2011 р., на підставі якого міноритарні акціонери компанії Яків Грибов (20% акцій) і Анатолій Кіпіш (17,48%) призначили генеральним директором юриста Володимира Желєзова замість Григорія Савінова. Про це повідомляє прес-служба компанії Nemiroff.

Рішенням суду Савінов відновлений на посаді і визнаний єдиним легітимним генеральним директором ТОВ "Торговий дім Немірофф" (РФ). На підставі цього рішення правочини, вчинені після зміщення з посади Савінова, можуть бути визнані неправомірними.
Нагадуємо, що незаконне зміщення Савінова міноритаріями Nemiroff отримало належну правову оцінку на Кіпрі задовго до рішення Дев'ятого арбітражного апеляційного суду. 24 жовтня 2011 р. суд р. Нікосія зобов'язав відновити Савінова на посаді генерального директора ТОВ "Торговий дім Немірофф" і підтвердив законність його статусу.

Рішення Дев'ятого арбітражного апеляційного суду від 18 грудня 2013 р., прийняте на користь ДП "УГК "Nemiroff", набрало чинності і є обов'язковим до виконання. Фактично це дозволяє оперативно відновити постачання оригінальної продукції Nemiroff на російський ринок (поставки продукції українського підприємства в Росію заблоковані з 2011 р.).

На даний момент об'єдналися миноритари в обхід закону і угоди акціонерів через підконтрольну їм компанію "Немірофф Водка Рус" запустили виробництво на території РФ алкогольної продукції під ТМ Nemiroff. При цьому, виробництво здійснюється на лікеро-горілчаних заводах, які не входять в групу Nemiroff, а алкогольна продукція випускається без дотримання стандартів системи якості і оригінальних авторських рецептур компанії ДП "УВК "Nemiroff".

Законність діяльності "Немірофф Водка Рус" зараз оскаржується в судах. Господарська діяльність цієї компанії може бути визнана незаконною в будь-який момент: крім численних законодавчих порушень, реєстрація компанії також суперечить угоді акціонерів. Згідно з ним, рішення про реєстрацію нової компанії до складу групи компаній Nemiroff має прийматися на загальних зборах акціонерів, де присутні учасники, які володіють не менше 75% акцій. Жодного зборів акціонерів з порядком денним про появу компанії "Немірофф Водка Рус" в структурі групи компаній Nemiroff не проводилося.

Нагадаємо, що 14 серпня 2013 р. Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті РФ задовольнив позовні вимоги ДП "УГК "Nemiroff" та прийняв рішення про стягнення c ТОВ "Торговий дім Немірофф" 14,7 млн дол. за поставлену українським підприємством продукцію в 2011 р., коли російське представництво було захоплено об'єдналися міноритарними акціонерами. Хоча "Торговий дім Немірофф" мав у своєму розпорядженні достатню суму для розрахунку з українським постачальником (близько 12 млн дол. на рахунках, 12 млн дол. дебіторської заборгованості і на 28 млн дол. складських запасів), що об'єдналися міноритарії не погасили заборгованість перед ДП "УГК "Nemiroff", а гроші ТОВ "Торговий дім Немірофф" були виведені з компанії в невідомому напрямку. Пізніше частина грошей повернулися на рахунки ТОВ "Немірофф Водка Рус". Відновлений генеральний директор ТОВ "Торговий дім Немірофф" після проведення аудиту має намір повернути неправомірно виведені з компанії гроші і розрахуватися з ДП "УВК "Nemiroff" за поставлену продукцію.

Крім того ДП "УВК "Nemiroff" очікує в найближчі час примусового стягнення 3 млн дол. з кіпрської компанії, підконтрольної Грибову і Кіпішу, на підставі виграних рішень МКАС при ТПП України.

Паралельно з цим, на вимогу сторони Олександра Глусь, 12 грудня цього року районний суд м. Нікосії (Кіпр) повторно ввів забезпечувальні заходи, згідно з якими акціонерам забороняється проводити які-небудь операції чи міняти менеджмент головної компанії, зареєстрованій на Кіпрі, і дочірніх структур в Україні та в Росії. Дане рішення ухвалене для захисту компанії Nemiroff від дій об'єдналися міноритаріїв в період триваючого судового розгляду в Арбітражному комерційному суді Лондона (LCIA), яке, за оцінками юристів, триватиме ще близько року.

На цьому тлі сторона Олександра Глусь розцінює публічні заяву Якова Грибова про нібито зобов'язання виплатити близько 6 млн. доларів США йому та Анатолію Кіпішу виключно як маніпуляцію, підкреслюючи, що розгляди тривають, і останні пояснення по цій справі були дані LCIA вчора - 24 грудня 2013 р. І найважливіше, не існує ніякого примусового виконання рішень лондонського суду. А судові розгляди по стягненню 19 млн дол. з ДП "УВК "Nemiroff" ще не завершені і рано говорити про це однозначно.