ua en ru

Російський суд визнав винними чотирьох фігурантів "болотної справи"

Четверо фігурантів "болотної справи" визнані винними в участі в масових заворушеннях.

Четверо фігурантів "болотної справи" визнані винними в участі в масових заворушеннях. Замоскворецький суд Москви в понеділок приступив до оголошення вироку щодо антифашиста Олексія Гаскарова, націоналіста Іллі Гущина, бізнесмена Олександра Марголіна і пенсіонерки Олени Кохтаревой, передає кореспондент РБК із залу суду.

Навколо суду чергують посилені наряди поліції і стоять автозаки. Підтримати підсудних приїхали кілька десятків прихильників, які дивляться відеотрансляцію вироку в холі суду. Ніяких натовпів біля будівлі суду немає.

В зал засідання судові пристави пустили кілька людей: родичів і п'ятьох журналістів.

Раніше в дебатах сторін прокурори просили засудити обвинувачених до різних покарань, від умовного терміну до 4 років позбавлення волі, пояснюючи це особливою суспільною небезпекою злочину.

Суддя визнала версію слідства доведеною і постановила, що всі підсудні брали активну участь у масових заворушеннях 6 травня 2012 року на Болотній площі. Тоді протестний мітинг опозиції "Марш мільйонів" переріс у сутички та бійки з поліцією.

За версією слідства, такий розвиток подій спланували лідери опозиції - координатор "Лівого фронту" Сергій Удальцов і Леонід Развозжаєв, які влаштували сидячий страйк перед входом на площу. В результаті там зібралося безліч людей, що спровокувало прорив оточення і початок заворушень.

Строки покарання суддя озвучить в кінці засідання.

В лютому 2014 року Замоскворецький суд виніс обвинувальний вирок ще восьми учасникам заворушень: вони були засуджені до термінів від 2,5 до 4 років. Умовне покарання було призначено студентці Олександрі Наумової.

В кінці липня Мосміськсуд виніс вирок передбачуваних організаторів сутичок. Трійка суддів засудила Удальцова і Развозжаєва до 4,5 років колонії.

В колонії все ще перебуває Максим Лузянин, який восени 2012 року в особливому порядку був засуджений до 4,5 років позбавлення волі. У червні 2014 року міський суд підмосковного Чехова відпустив на амбулаторне лікування активіста Михайла Косенко - в жовтні 2013 року він був визнаний неосудним Замоскворецким суд і відправлений на примусове лікування.