ua en ru

Російський ОНЕКСІМ купив банківський бізнес "Ренесанс Капітал"

Засновник "Ренесанс Груп" Стівен Дженнінгс продав свій банківський бізнес - інвестиційний і роздрібний - підконтрольні бізнесменові Михайлу Прохорову групі ОНЕКСІМ, повідомляє "Комерсант-Україна". За інформацією видання, більшу частину активів ОНЕКСІМ отримав за борги.

"Сторони домовилися про придбання ОНЕКСІМ часток "Ренесанс Груп" в Renaissance Capital Investments Limited (RCIL), Renaissance Capital Limited (RCL) і Renaissance Capital International Services Limited (RCISL)", - наголошується в офіційному повідомленні "Ренесанс Груп". Це означає, що після завершення угоди під контроль ОНЕКСІМ перейдуть два найбільших банківських активу "Ренесанс Груп" - 100% інвестбанку "Ренесанс Капітал" і 89% однойменного банку споживчого кредитування, що працює під брендом "Ренесанс Кредит". В ході операції ОНЕКСІМ отримає і небанківські активи, найбільш важливими з яких є "Українські аграрні інвестиції" і група Russia Forest Products, що включає в себе лісозаготівельні, переробні, торговельні та транспортні підприємства.

Угода означає продаж більшої частини російського бізнесу Стівена Дженнінгса: у "Ренесанс Груп" у нього залишиться лише "Ренесанс Управління активами", що управляє активами на ринках, що розвиваються (їх структура не розкривається), "Ренесанс Нерухомість", а також африканський девелопер "Рендевор" і нещодавно стартував бізнес по споживчому кредитуванню в Нігерії. Втім, угода знакова не тільки для Дженнінгса, але і в принципі для ринку. ""Ренесанс Капітал" - це свого роду останній з могікан: по суті, на ринку не залишилося класичних приватних інвестбанків", - говорить глава "УралСиб Кепітал" Марк Тьомкін.

Суму угоди сторони не розкривають. Проте джерела видання зазначають, що вона "безгрошова": ці активи Стівен Дженнінгс віддав за борги. "Зараз ціна на банки - менша капіталу. Однак, оскільки "Ренесанс Кредит" працює в високоприбутковому сегменті споживчого кредитування, думаю, продаж пакету понад контрольного, якщо б він був, міг би відбуватися за ціною капіталу (у роздрібного банку він становить 312 млн дол.) або трохи більше, - вважає заступник керівника аналітичного департаменту компанії "Совлінк" Ольга Біленька. - Угод з продажу банків такого масштабу і з такою моделлю бізнесу останнім часом не було". Частка, що купується ОНЕКСІМ (57,7% на додаток до раніше отриманими 32,2%), могла б коштувати близько 190 млн дол.

Оцінити ринкову вартість інвестбанку "Ренесанс Капітал" аналітики не змогли. "Інвестбанк цінний своєю командою, ім'ям, репутацією на ринку, проте чи вдасться зберегти все це з відходом Стівена Дженнінгса, прогнозувати досить складно, - продовжує Ольга Біленька. - Можна було б виходити з можливої майбутньої виручки інвестбанку, але для цього необхідно детальне вивчення його бізнесу". До того ж прогнозувати прибуток після того, як банк отримує збитки протягом декількох років, вельми складно, зазначає вона.
Російський інвестбанк "Ренесанс Капітал" збитковий з 2010 року. За підсумками I півріччя його збиток склав 14 млн дол. Однак роздрібний банк стабільно генерує прибуток (за підсумками дев'яти місяців - 71 млн дол); аграрний бізнес групи в Україні теж приносить дохід. У групі раніше прогнозували, що EBITDA агробізнесу (прибуток до сплати податку на прибуток, відсотків та амортизації) за підсумками поточного року складе 90 млн дол.

Учасники ринку не здивовані тим, що Стівен Дженнінгс відмовився від одного зі своїх головних активів - інвестбанку, яким він керував з моменту створення в 1995 році і який до кризи 2008 року був в числі лідерів. "Це продовження глобальної тенденції, в якій інвестбанку, що не є частиною фінансової багатопрофільної корпорації з великими можливостями балансу комерційного банку та наявністю повної лінійки продуктів, вижити дуже важко", - міркує Марк Тьомкін. Чистий інвестиційний банкінг не приносить прибутку, додає він. На російському ринку ситуація ускладнюється зростаючою конкуренцією з боку держбанків, що розвинули (як ВТБ - "ВТБ Капітал") або придбали (як "Сбєрбанку" - "Трійка Діалог") свої власні інвестиційні підрозділи.

Група скоротила витрати і на українському фондовому ринку. В інтерв'ю виданню співдиректор "Ренесанс Капітал" у країнах Центральної та Східної Європи Роман Насиров повідомляв про минулу оптимізації штату. Компанія попросила регулятора анулювати їй ліцензію на торгівлю цінними паперами та ліцензію зберігача. Поки в компанії не очікують змін у зв'язку зі зміною власника. "Думаю, що нічого не зміниться", - відповів Насиров. Група є співвласником компанії "Українські аграрні інвестиції".

Дженнінгс коментувати угоду і майбутні проекти не став. "Порівняно з проданими активами бізнес, який залишився у Стівена, порівняно невеликий, проте він уміє робити з маленьких компаній великі, а Африка, де в значній мірі сконцентровані його інтереси,- швидкозростаючий ринок",- говорить керуючий партнер інвесткомпанії "Третій Рим" Андрій Мовчан. Перспективи банків, що відійшли ОНЕКСІМ, він оцінив неоднозначно. "Якщо з роздрібним банком все швидше за все буде гаразд, то подальша доля інвестбанку буде залежати від того, чи зможе ОНЕКСІМ знайти йому сильного харизматичного лідера,- міркує він. - "Ренесанс Капітал" був побудований Стівеном, це банк з його ідеологією, командою, який асоціюється саме з ним". У ОНЕКСІМ настроєні більш оптимістично. "Ми віримо в стратегію "Ренесанс Капітал" і переконані, що фінансові ресурси ОНЕКСІМ тільки посилять унікальні позиції банку на ринках його присутності, - заявив гендиректор ОНЕКСІМ Дмитро Умах. - Ми переконані, що "Ренесанс Кредит" продовжить своє стрімке зростання". З логічно наступних за угодою кадрових перестановок поки оприлюднено лише одну. Посадою голови правління інвестбанку Стівен Дженнінгс поступиться нинішньому заступнику голови правління Джону Хайману. Глава роздрібного банку Олексій Левченко збереже свій пост.

Читайте також: "Ренесанс Капітал" купує турецького брокера Mira Menkul