ua en ru

Російський омбудсмен ігнорує запити про стан Гриба, - Лутковська

Російський омбудсмен ігнорує запити про стан Гриба, - Лутковська Фото: Валерія Лутковська

Україна направила п'ять листів омбудсмену РФ

Російський омбудсмен ігнорує запити про стан викраденого співробітниками ФСБ українця Павла Гриба. Про це заявила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська в ефірі "5 каналу".

"Я не отримала відповіді на п'ять листів, які були адресовані омбудсману РФ. При цьому йшлося не про суть звинувачення, а про інше... про стан здоров'я, ліки, які необхідні, про умови, в яких перебуває людина, і про можливість допуску родичів, зустрічі з родичами, з лікарями. На жаль, ніякої інформації офіційної досі немає", - сказала вона.

Вона також повідомила, що спілкувалася з батьком Павла Гриба.

"Якщо я не помиляюся, (батька Гриба, - ред.) не допустили на побачення з Павлом і це, відповідно, викликає деяке здивування, тому що неможливо навіть уявити ситуацію, коли у нас на підконтрольній території України не допустили родичів, крім чітко визначених законом випадків, коли, наприклад, родич є свідком по кримінальній справі, але в даному випадку батько не є свідком і він добровільно приїхав на територію РФ", - додала вона

Крім цього, додала Лутковська, вона не має права сумніватися в відстороненості від політики російського омбудсмена, так як Тетяна Москалькова, як і Лутковська мають статус "A" за оцінками експертів ООН.

"Це означає, що і процедура призначення, і законодавство, яке регулює неупередженість омбудсмена, відповідає принципам ООН і проголошеним паризьким принципам. Інше питання - швидкість та ефективність реагування... Дуже розраховую на колегіальні відносини і певну етику поведінки між двома омбудсменами", - додала вона.

Нагадаємо, в РФ Павла Гриба звинувачують у підготовці теракту в російській школі. За версією слідства, Гриб пов'язаний з українськими націоналістами, запропонував знайомій дівчині з Сочі підірвати бомбу на лінійці в школі.