ua en ru

Російський фондовий ринок відповів зростанням на нові санкції США і Європи

Після відкриття сесії індекс ММВБ опустився на 0,55%, до 1362,33 пунктів, а РТС - на 0,13%, до 1207,29. Правда, вже на 09:10 за київським часом індекси відіграли падіння: ММВБ виріс на 0,52%, а РТС - на 0,19.

Після відкриття сесії індекс ММВБ опустився на 0,55%, до 1362,33 пунктів, а РТС - на 0,13%, до 1207,29. Правда, вже на 09:10 за київським часом індекси відіграли падіння: ММВБ виріс на 0,52%, а РТС - на 0,19.

Серед компаній, які зазнали зниження котирувань, виявився "Ощадбанк" - його акції подешевшали на 0,92%, і "Газпром", що втратив 0,81% вартості.

"Ми не очікуємо сьогодні розпродажів, - говорить керуючий директор БКС Брокер Олег Чихладзе. - Можливо, за підсумками дня ринок навіть трохи відновиться". На думку Чихладзе, панічних настроїв на ринку сьогодні бути не повинно: інвестори чекали нових санкцій і були готові до них. "Папери банків, які потрапили під санкції, вже досить сильно просіли, особливо Ощадбанк. Подальшого сильного падіння ми не очікуємо", - додає він.

Тим не менш аналітики КИТ Фінанс Брокер рекомендують не купувати акції фінансового сектора і нафтових компаній. "Згідно з бюджетним проектировкам, втрати Росії від введених санкцій складуть близько 23 млрд євро (1 трлн руб. або 1,5% ВВП) в поточному році і ще 75 млрд євро (близько 3,5 трлн руб. або 4,4% ВВП) у 2015 році", - пише аналітик відділу ринкового аналізу та консультацій КИТ Фінанс Брокер Олександр Ялыгин в ранковому огляді.

Ф'ючерсні контракти на S&P 500 (+0,1%) FTSE 100 (-0,1%) торгуються різноспрямовано. Торгується на біржі фонд Market Vectors Russia ETF, найбільший з орієнтованих на вкладення в акції російських емітентів, за підсумками минулих торгів втратив 2,1%. Ціни на нафту Brent консолідуються біля позначки $107,5 за барель. На майданчиках Азії переважають позитивні настрої (+0,2% за Nikkei, +0,8% за Hang Seng, +1,4% за Kospi, +0,6% за S&P/ASX 200). Індекси США завершили торги в Нью-Йорку в червоній зоні (-0,5%, S&P 500, -0,4% за DJIA, -0,05% NASDAQ).

Напередодні про нові жорсткі санкції проти Росії оголосили Євросоюз і США. ЄС обмежує доступ до своїх ринків капіталу для "російських фінансових інститутів, що належать державі", вводить ембарго на торгівлю зброєю з Росією і заборону на поставки в Росію товарів подвійного призначення, призначені для військового сектору. Також Росії обмежений доступ до чутливих технологій, "особливо в нафтовій галузі".

В інформаційній довідці Ради ЄС уточнюється, що громадяни і компанії Євросоюзу більше не зможуть купувати або продавати нові акції, облігації або "подібні фінансові інструменти з терміном обігу більше 90 днів, випущені російськими банками в держвласності, банками розвитку (Зовнішекономбанк), їх "дочками" і тими, хто діє від їх імені. Але переліку конкретних банків, які потрапляють під санкції, в документах немає.

За даними агентства Reuters, секторальні санкції вводяться як мінімум на рік, але можуть бути переглянуті через три місяці (31 жовтня 2014 року) на предмет їх ефективності.

США припинили експортні кредити на користь Росії і фінансування проектів економічного розвитку в країні. Вашингтон обмежив доступ до фінансування ще для трьох банків - ВТБ, Банку Москви, Россельхозбанка і для Об'єднаної суднобудівної корпорації, що об'єднує майже півсотні російських підприємств.