ua en ru

Російський "ЄвроХім" і німецький K+S закрили операцію з придбання постачальника азотних добрив K+S Nitrogen

Німецький виробник калію K+S Aktiengesellschaft (K+S) і ВАТ "Мінерально-хімічна компанія "Єврохім" закрили операцію з придбання російським підприємством компанії K+S Nitrogen (KSN). Про це йдеться в спільному прес-релізі компаній. Продаж бізнесу по торгівлі азотними добривами компанії K+S "ЄвроХіму" була схвалена антимонопольної комісією Євросоюзу 25 червня 2012 р. Вартість угоди не розкривається.

Стратегія компанії K+S Group передбачає зростання бізнесу калієвих і магнієвих продуктів і сольового сегмента, а також відповідне фокусування управлінських ресурсів та фінансових коштів. У зв'язку з цим K+S Group заявив 8 травня 2012 р. про продаж K+S Nitrogen "ЄвроХіму".

Як повідомлялося в травні ц.р., після завершення угоди K+S повинна була отримати балансовий прибуток від продажу KSN близько 70-80 млн євро. У 2011 р. виручка KSN склала 1 млрд 156,8 млн євро, прибуток від основної діяльності - 69,4 млн євро.

У жовтні 2011 р. основний акціонер "ЄвроХіму" Андрій Мельниченко повідомив журналістам, що компанія зацікавлена в даній угоді. У відповідь на це K+S заявив про готовність вести переговори. До операції "ЄвроХіму" належало 9,88% акцій K+S (8,067% - безпосередньо; власником 1,813% акцій виступає акціонер "ЄвроХіму" - EuroChem Group SE).

K+S - найбільший німецький виробник калійних добрив, також веде бізнес у сфері азотних добрив. Штат компанії, представленої в 15 країнах, налічує 15 тис. чоловік. У березні 2011 р. свою частку (10%) в K + S продав німецький хімічний концерн BASF.

K+S Nitrogen займається дистрибуцією азотних добрив серед великих сільськогосподарських компаній і виробників плодових, овочевих і виноградних культур.

ВАТ "Мінерально-хімічна компанія "Єврохім" створено в 2001 р., його основною продукцією є азотні і фосфорні добрива, а також залізорудний концентрат. "ЄвроХім" є вертикально інтегрованою компанією, яка об'єднує видобувні, виробничі підприємства, логістичні компанії та збутову мережу. Компанія має ліцензії на розробку калійних родовищ в Росії. Компанія, що представляє ділові інтереси Андрія Мельниченко, володіє 92,2% акцій групи компаній Eurochem Group SE (раніше відомої як MCC Holding Public Company Limited), якій належать 90,86% акцій компанії "МХК ЄвроХім". Генеральний директор ВАТ "МХК ЄвроХім" Дмитро Стрежнєв є бенефіціаром 7,8% акцій групи компаній Eurochem Group SE. Чистий прибуток "ЄвроХіму", згідно з консолідованими даними за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ), за I квартал 2012 р. виріс в порівнянні з аналогічним періодом 2011 р. на 21,2% - до 13,7 млрд руб. Виручка за звітний період збільшилася на 15% і склала 35,8 млрд руб.