ua en ru

Російський "Бук" перегнали на Донбас напередодні катастрофи MH17, - звинувачення

Російський "Бук" перегнали на Донбас напередодні катастрофи MH17, - звинувачення Фото: суд у справі про катастрофу MH17 (nos NL photo)

Російський зенітно-ракетний комплекс "Бук", з якого збили літак рейсу MH17 в липні 2014 року, перегнали на окупований Донбас напередодні самої катастрофи. Передбачалося, що він допоможе бойовикам протистояти українській бойовій авіації.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Twitter журналістки De Telegraaf Саскії Беллеман.

За словами прокурора Варда Фердинандуссе, "Бук" було доставлено на територію України з Російської Федерації через прикордонний перехід в Сєвєрному (Луганська область) в ніч з 16 на 17 липня 2014 року.

"Це сталося в той час, коли з Росії ввозилося багато важкої техніки", - зазначив він.

Він також підкреслив, що цьому передували заклики обвинувачених росіян Ігоря Гіркіна і Сергія Дубинського, які займали керівні посади в так званій "ДНР", про необхідність поставки засобів ППО для цілей на великій висоті.

Прокурор зазначив, що за кілька тижнів до катастрофи MH17 тільки в Донецькій області було збито 12 українських вертольотів і 4 літаки. При цьому бойовики своєю зброєю не могли вразити українські винищувачі, в результаті ударів, яких несли важкі втрати.

Також повідомляється, що обвинувачення на суді представило дані прослушки телефонної розмови Дубинського про необхідність поставок саме ракет і ЗРК "Бук".

"Наша єдина надія - це"Бук". І сьогодні ввечері приїде "Бук", і всі проблеми вирішуються", - заявив він Олегу Пулатову, єдиному обвинуваченому, щодо якого суд по MH17 йде не заочно.

Крім того, Фердинандуссе зазначив, що напередодні катастрофи MH17 бойовики в районі окупованого Сніжного вже збили два українські винищувачі.

На даний момент в суді розглядають детальний маршрут російського "Бука" до катастрофи і після неї.