ua en ru

Російський блогер попросив притулку в Польщі через конфлікт з родичем Кадирова

Російський блогер попросив притулку в Польщі через конфлікт з родичем Кадирова Фото: Тумсо Абдурахманов (youtube.com/Abu-Saddam Shishani)

Абдурахманов знаходиться в закритому центрі для іноземців в польському Перемишлі

Через конфлікт з родичем глави Чечні Рамзана Кадирова відомий блогер Тумсо Абдурахманов попросив притулку в Польщі. Два роки тому він втік з Росії після конфлікту, передає BBC.

Блогер записав аудіозвернення, де говорить, що побоюється за своє життя і життя членів його сім'ї, тому просить польську владу не висилати його в Чечню.

За словами Абдурахманова, ще в 2015 році він обіймав посаду заступника генерального директора чеченського підприємства "Електрозв'язок". Конфлікт розпочався 4 листопада 2015 року, коли Абдурахманов випадково не пропустив кортеж колишнього керівника адміністрації глави і уряду Чечні Ісламу Кадирова, троюрідного племінника Рамзана Кадирова.

Зупинивши машину блогера, Іслам Кадиров зробив йому зауваження з приводу бороди, яку Тумсо носив без вусів. У Чечні така борода вважається ознакою ваххабіта і екстремізму. Пізніше, за словами блогера, до нього почали надходити погрози, внаслідок чого вся його сім'я - дружина, діти, мати з молодшим братом -втекли до Грузії.

Вже 12 листопада 2015 року проти Абдурахманова порушили кримінальну справу, звинувативши в участі в незаконному збройному формуванні на території Сирії в складі забороненої в Росії екстремістської організації "Ісламська держава". У липні родина блогера вирішила тікати в Польщу, але через кримінальну справу Абдурахманов знаходиться в закритому центрі для іноземців в польському Перемишлі.

Нагадаємо, глава Чечні Рамзан Кадиров у неділю, 26 листопада, заявив, що готовий піти у відставку і розглядає кілька можливих кандидатур на пост глави республіки.