ua en ru

Російські вибори 2016: у РФ фіксують численні випадки порушень

Російські вибори 2016: у РФ фіксують численні випадки порушень Фото: вибори в Держдуму РФ проходять із численними порушеннями

У деяких регіонах можливе скасування результатів парламентських виборів

Вибори до Державної думи Росії відбуваються з численними порушеннями законодавства. Про це 18 вересня повідомляють як незалежні спостерігачі, так і окремі кандидати в депутати, передає DW.

Зокрема прес-служба незалежного громадського проекту "Росія обирає" заявила про низку порушень у різних регіонах. Зазначено, що в Краснодарському краї на одній із дільниць для 56 виборців підготували аж 375 бюлетенів, на іншій - списки виборців були пронумеровані олівцями, між аркушами вставлені додаткові списки, йдеться на сайті проекту. У Московській області та в анексованому Росією Криму фіксуються випадки підвезення людей. Також були випадки агітації на виборчих дільницях.

У Бурятії надходять скарги про випадки підкупу виборців на користь одного з кандидатів. Крім того, в багатьох регіонах спостерігається заборона на ведення відеофіксації.

Також у соцмережах з'являються повідомлення про "каруселі" - масове голосування за відкріпними талонами.

"Собянинська явка. У Москві масово підвозять на дільниці співробітників комунальних служб, будівельників, стажерів поліції", - йдеться у мікроблозі Twitter "Відкритих виборів" - проекту руху "Відкрита Росія", заснованого Михайлом Ходорковським.

"У нас тут у ДВК 3118, схоже, каруселі (там зараз багато людей) дуже погано працюють камери", - написав кандидат у депутати Держдуми від опозиційної партії "Яблуко" Дмитро Гудков.

Між тим кандидат від цієї ж партії в 39-му Барнаульському виборчому окрузі Володимир Рижков поскаржився до виборчкому Алтайського краю через спробу організації незаконного голосування в Барнаулі.

"Мені стало відомо, що в Барнаулі готується схема так званого "круїзного голосування". Молоді люди отримують "маршрутний лист", де вони мають проголосувати до п'яти разів упродовж дня, навіть до семи разів, за це їм обіцяють від півтори до чотирьох тисяч рублів, залежно від кількості вкидань", - заявив Рижков.

Водночас голова ЦВК Росії Елла Памфілова пообіцяла "жорстко відреагувати" на ситуацію з виборами в Алтайському краї аж до "порушення кримінальних справ" та "можливості скасування виборів".

Нагадаємо, 18 вересня у РФ проходять вибори депутатів російського парламенту - Держдуми.