ua en ru

Російські спортсмени масово приймали допінг під час Ігор у Сочі

Російські спортсмени масово приймали допінг під час Ігор у Сочі Фото: допинг

В WADA завершили розслідування

В Росії була створена схема, при якій спортсмени могли приймати заборонені препарати, а в лабораторії відправлялися "чисті" проби. Про це повідомив голова незалежної комісії Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) Річард Річард Макларен на прес-конференції в Торонто, повідомляє РБК.

За словами Макларена, розслідування показало, що Міністерство спорту контролювало і ініціювало маніпуляції з результатами аналізів або підміною самих проб при активній участі ФСБ, а також московської і сочинської лабораторій. В WADA вважають, що під час Олімпіади 2014 року лабораторія в Сочі підміняла допінг-проби російських атлетів, а московська лабораторія діяла в рамках державної допінгової системи з метою приховати сліди застосування допінгу російськими спортсменами.

«Система була створена після Олімпіади 2010 року і функціонувала до 2014 року. Ця система дозволила змінювати позитивні результати тестів на негативні під контролем заступника міністра спорту Юрія Нагорних. У процес були залучені Міністерство спорту, РУСАДА (Російське антидопінгове агентство) і ФСБ», — продовжив Макларен. За його словами, відомості про позитивні результати у кожній спортивній дисципліні» передавалися заступнику міністра спорту Юрій Нагорних, який приймав рішення, «хто отримає прикриття, а хто не буде захищений».

«Система приховування допінгу прекрасно працювала скрізь, за винятком головних міжнародних змагань. Для Олімпіади в Сочі росіянам була потрібна нова, інша методика. І тоді була представлена схема підміни допінг-проб», — сказав Макларен. Він також повідомив, що сліди розтину допінг-проб були на всіх зразках, протестованих лабораторією. За словами представника WADA, в процесі підміни допінг-проб брала участь ФСБ. За словами Макларена, «немає ні єдиного шансу, щоб міністр спорту Віталій Мутко був не в курсі, що відбувається».

Комісія прийшла до висновку, що Родченков, який працював під час Олімпіади в Сочі, тестував «чисті» зразки російських спортсменів, які були взяті під внесоревновательный період — період, коли спортсмени не беруть участь в змаганнях. Ці зразки, які додавалася сіль, щоб вони були схожі на свіжі, передавалися через «мишачу нору» в стіні лабораторії. Макларен підтвердив, що на пробірках із зразками були пошкоджені кришки і у всіх був незвично високий рівень вмісту солі.

Макларен не назвав число російських спортсменів, які можуть бути позбавлені медалей, завойованих в Сочі. Він зазначив, що таких спортсменів як мінімум кілька. Григорій Родченков у своїй статті в New York Times у травні цього року стверджував, що вживали допінг як мінімум 15 російських медалістів.
Крім олімпійських змагань, доповідь також торкнувся й інші види спорту. Зокрема, у доповіді йдеться про те, що була підмінена як мінімум одна допінг-проба легіонера, виступаючого в чемпіонаті Росії з футболу. Рішення про підміну цієї проби, за словами Макларена, брав Мутко, а не Нагорних. Цей факт, на думку комісії, говорить про те, що державна допінгова система застосовувалася не тільки в олімпійських видах.
0 %x

Фото: кількість зниклих проб

Голова незалежної комісії WADA заявив, що в ключових результати розслідування немає сумнівів і всі докази можуть бути перевірені. «Я твердо впевнений у результатах розслідування», — заявив Макларен. Голова комісії додав, що результати розслідування доводять, що допінг застосовувався у великій кількості спортивних дисциплін, а не тільки в легкій атлетиці.

«Розслідування тривало 57 днів, і я гордий тим, що ми змогли укластися в такий короткий термін. Ми почали розслідування після того, як Григорій Родченков повідомив про маніпуляції з допінг-пробами на Олімпіаді в Сочі, а також про інші порушення антидопінгового законодавства», — зазначив голова незалежної комісії WADA.

В очікуванні рекомендації МОК

Комісія під керівництвом Річарда Макларена була створена після публікації статті в New York Times, в якій колишній глава Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков повідомив про масовому вживанні допінгу російськими спортсменами на Олімпіаді в Сочі. Після публікації цієї статті WADA оголосила про власне розслідування обставин Ігор у Сочі.

Після оприлюднення доповіді Макларена МОК розгляне питання про дискваліфікацію всієї збірної Росії на Олімпіаді 2016 року. У травні глава МОК Томас Бах припустив, що, якщо звинувачення будуть доведені, Росія може бути відсторонена від участі в Олімпіаді. «Якщо будуть знайдені докази існування організованої та всеохоплюючої системи допінгу, зачіпає інші види спорту, міжнародні федерації та МОК будуть змушені прийняти складне рішення між колективною та індивідуальною відповідальністю», — сказав Бах в інтерв'ю виданню Allgemeine Zeitung.

Напередодні оприлюднення доповіді незалежної комісії Томас Бах скорегував свою позицію і заявив, що буде неправильним карати чистих спортсменів за гріхи чиновників та інших спортсменів. «Не можна покарати бадминтониста за порушення, які допустив чиновник або голова допінгової лабораторії на зимових Іграх», — сказав Бах Reuters 14 липня.

На даний момент від участі в Олімпіаді відсторонена збірна Росії з легкої атлетики. Дискваліфікація Всеросійської федерації легкої атлетики послідувала після розслідування, яке провела попередня незалежна комісія WADA під керівництвом Діка Паунда. Це розслідування ґрунтувалося на свідченнях російської бігунки Юлії Степанової і її чоловіка Віталія Степанова, співробітника Московської антидопінгової лабораторії.