ua en ru

Російські рітейлери не отримували вказівок Росспоживнагляду з приводу продукції Roshen

Російські рітейлери не отримували повідомлень і вказівок Федеральна служба по нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини (Росспоживнагляд) у зв'язку із забороною постачання до РФ продукції кондитерської корпорації Roshen України.

Представник прес-служби X5 Retail Group повідомив сьогодні РБК, що рітейлер чекає роз'яснень і вказівок від Росспоживнагляду. Він підтвердив, що магазини групи торгують як українською, так і російською продукцією. Що стосується саме продукції Roshen, то вона також присутня в мережі, і X5 важливо знати, що робити з цими кондитерськими виробами - вилучати або далі реалізовувати, так як вони поставлялися до оголошення заборони, уклав представник рітейлера.

В ГК "Діксі" повідомили РБК, що не торгують продукцією української Roshen. В "О'кей" вказали, що реалізують продукцію тільки російського підприємства корпорації - Липецької кондитерської фабрики. При цьому в компанії відзначили, що не отримували жодних повідомлень від російського наглядового органу.

Напередодні, 30 липня 2013 р., Росспоживнагляд направив офіційні листи в свої регіональні підрозділи і Федеральну митну службу (ФТС) РФ, що стосуються заборони на ввезення в Росію кондитерських виробів компанії Roshen через невідповідність вимогам до якості.

У прес-релізі Росспоживнагляду говорилося, що рішення про заборону було прийнято за підсумками дослідження кондитерських виробів, вироблених на українських фабриках корпорації - ПАТ "Київська кондитерська фабрика "Рошен", ПАТ "Вінницька кондитерська фабрика", ПАТ "Маріупольська кондитерська фабрика "Рошен", ПАТ "Кременчуцька кондитерська фабрика "Рошен".

Читайте також: Росія планує перевірити якість борошняної кондитерської продукції з України

За даними відомства, були виявлені порушення законодавства у сфері санітарно-епідеміологічного благополуччя людини (органолептичні показники, токсичні домішки) і сфері захисту прав споживачів (невідповідність інформації про харчової цінності продукції, вказаної на етикетці). Так, в молочному шоколаді "Рошен" виявлено бензапірен, що володіє канцерогенними властивостями та властивостями біоакумуляції, що вказує на відсутність належного контролю за продовольчою сировиною для виробництва кондитерських виробів.

У Roshen у свою чергу заявили про виконання санітарних норм і правил сертифікацій на кондитерську продукцію та дотримання вимог державної нормативної документації України та Російської Федерації. "Компанія готова взяти участь у конструктивному співробітництві з усіма контролюючими та перевіряючими організаціями РФ, для розгляду та усунення претензій, які існують з їх боку", - вказали в Roshen.

Кондитерська корпорація Roshen - один з найбільших світових виробників кондитерських виробів. Корпорація випускає близько 200 найменувань продукції (шоколадні і желейні цукерки, карамель, шоколад, печиво, вафлі, бісквітні рулети і торти) на Київській, Вінницькій, Маріупольській, Кременчуцької (Україна), Липецька (Росія), Клайпедської фабриках (Литва) і Bonbonetti Choco Kft (Угорщина). Загальний обсяг виробництва становить 450 тис. т на рік. Продукція представлена в Україні, Росії, Казахстані, Узбекистані, Киргизії, Азербайджані, Вірменії, Молдови, Естонії, Латвії, Литві, США, Канаді, Німеччині, Ізраїлі та інших країнах.