ua en ru

Російські правозахисники визнали Сенцова і Кольченко політв'язнями

Російські правозахисники визнали Сенцова і Кольченко політв'язнями Фото: Олег Сенцов та Олександр Кольченко

Правозахисники наголошують, що справа розслідується з масштабними порушеннями прав людини

Російський правозахисний центр "Меморіал" визнав громадян України - режисера Олега Сенцова і кримського активіста Олександра Кольченко політичними в'язнями. Про це йдеться в повідомленні центру.

"Ряд факторів дає зрозуміти, що справа має очевидний політичний підтекст. Одним з них є постійна недоречна згадка "Правого сектора". У слідства немає ніяких реальних даних, що свідчать про те, що Сенцов або Кольченко мають якесь відношення до цієї забороненої в Росії організації. Більш того, за своїми поглядами Кольченко - лівий анархіст, антифашист; націоналізм, навіть помірний, йому чужий", - йдеться в повідомленні.

Також правозахисники наголошують, що справа розслідується з масштабними порушеннями прав людини і міжнародного права. Зокрема зазначається, що грубим порушенням міжнародного права є вивезення фігурантів справи з території Криму.

"Ми вимагаємо негайного і безумовного звільнення Олега Сенцова, його повної реабілітації та ретельного розслідування його заяв про катування з боку ФСБ. Ми також вважаємо, що з Олександра Кольченко повинно бути знято звинувачення в участі у терористичному співтоваристві, а звинувачення в теракті перекваліфіковано на адекватну правопорушенню статтю (наприклад, ч. 2 ст. 167 КК РФ, знищення чужого майна шляхом підпалу). При цьому обвинувачуваний негайно повинен бути повернутий у Крим, згідно з міжнародним правом, а слідство повинно припинити приписувати йому російське громадянство", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Афанасьєв відмовився свідчити проти Сенцова і Кольченка.