ua en ru

Російські опозиціонери проходили революційну підготовку за кордоном, - СК РФ

Слідчий комітет РФ має докази того, що прихильники фігурантів кримінальної справи про підготовку масових заворушень в Росії проходили спецпідготовку за межами країни. Про це повідомили в прес-службі СК РФ.
Опозиціонери навчалися організовувати масові заворушення з метою повалення державного ладу на прикладі організації "кольорових революцій", йдеться в повідомленні відомства.

"Слідством отримані неспростовні докази, в тому числі свідків, які підтверджують серйозність намірів фігурантів кримінальної справи організувати масові заворушення в країні", - відзначили в СК РФ.

У відомстві нагадали: коли Леонід Развозжаєв відмовився від явки з повинною і зізнання, і без цього було досить доказів причетності фігурантів кримінальної справи до приготування до організації масових заворушень у країні.

За цей час слідство просунулося ще далі. "Окрім показаного в ефірі і вже відомого всім відео, слідство в якості речових доказів володіє й іншими матеріалами, підтверджуючими неодноразове спілкування фігурантів кримінальної справи, в тому числі Леоніда Развозжаєва, Сергія Удальцова і Костянтина Лебедєва з іноземними громадянами, серед яких і Гіві Таргамадзе, на тему організації масових заворушень у Росії. Після отримання результатів відповідних експертиз фрагменти цих матеріалів будуть обов'язково оприлюднені", - розповіли в СК.

Нагадаємо, 5 жовтня 2012 р. з НТВ був показаний документальний фільм "Анатомія протесту-2", в якому російських опозиціонерів звинувачували у змові з грузинськими політиками та підготовці заворушень на території РФ. В рамках фільму був продемонстрований фрагмент, названий авторами відеозаписом зустрічі керівників "Лівого фронту" з екс-главою комітету парламенту Грузії з оборони і безпеки Таргамадзе.

Після цього органами СК РФ щодо координатора руху "Лівий фронт" Удальцова, члена ради "Лівого фронту" Развозжаєва, помічника Удальцова Лебедєва та інших осіб було порушено справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.30 та ч.1 ст .212 Кримінального кодексу РФ (приготування до організації масових заворушень).

Удальцову було обрано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд, Развозжаєв і Лебедєв арештовані, всім їм висунуто обвинувачення. СК стверджує, що Развозжаєв з'явився з повинною і розповів, що Удальцов і Лебедєв готували масові заворушення в Росії, а фінансував їх Таргамадзе.

Сам Развозжаєв заявив, що його викрали в Києві, коли він просив притулку, і, переправивши через державний кордон, доставили в Москву. За його словами, протягом двох діб, поки він перебував у невідомих, його піддавали тортурам: скували по руках і ногах, позбавляли сну, їжі і води, погрожували фізичною розправою над ним і його близькими, примушуючи до потрібних показань, після чого опозиціонер написав фактично під їхню піддиктовку "явку з повинною".

Читайте також: Російському опозиціонеру Развозжаєву відмовили в порушенні справи по викраденню і тортурам