ua en ru

Російські мільярдери у 2014 році втратили чверть своїх статків на загальну суму 62 млрд дол., - Bloomberg

Із 13 російських бізнесменів, які на початок року входили до списку 100 найбагатших за версією Bloomberg Billionaire Index, зараз залишилося лише шестеро - за рік їх статки знизилися на 62 млрд дол.

Із 13 російських бізнесменів, які на початок року входили до списку 100 найбагатших за версією Bloomberg Billionaire Index, зараз залишилося лише шестеро - за рік їх статки знизилися на 62 млрд дол. Про це повідомляє Bloomberg.

На початку року до першої сотні Bloomberg Billionaires Index входило 13 російських бізнесменів, російський список очолював Алішер Усманов (№36 в загальносвітовому рейтингу, статки - 20,2 млрд дол.), азамикав Олексій Мордашов (№97, 11,6 млрд дол.). До середини грудня їх число скоротилося до шести, причому до топ-50 входить лише Леонард Блаватнік (№45, 16,8 млрд дол.), якого агентство відносить до американських бізнесменів (він давно емігрував до США і отримав американське громадянство). За рік статки Блаватніка навіть виросли на 1,1 млрд дол.

Інші російські мільярдери у 2014 році, за даними Bloomberg Billionares Index, втратили 62 млрд дол. Тепер їх сукупний статок оцінюється у 174 млрд дол. (за винятком стану Блаватніка). Найбільші втрати, за даними агентства, поніс голова правління НОВАТЕКа Леонід Міхельсон (вилетів із топ-100, посідає тепер 117-е місце), статки якого в доларовому вираженні з початку року зменшилася на 8,7 млрд дол., до 9,2 млрд дол. Другим номером у списку потерпілих став Геннадій Тимченко, який володіє 23,5% НОВАТЕКа і щодо якого з березня діють американські санкції. Його статки, за оцінкою Bloomberg, скоротилися на 7,8 млрд дол., до 3,2 млрд дол.

На третьому місці опинився глава сталеливарної групи НЛМК Володимир Лісін. Його втрати, вважає агентство, склали 7,5 млрд дол., або 42% від оцінки його статків на початок року. Згідно з рейтингом, Лісін тепер займає 179-е місце у світі із 7 млрд дол.

Інвестор Алішер Усманов втратив 6,8 млрд дол. і поступився званням найбагатшої людини Росії Віктору Вексельбергу, який із 13,6 млрд дол. займає тепер 66-е місце у світовому рейтингу мільярдерів. Статки Усманова Bloomberg оцінює у 13,4 млрд дол. і поміщає його на 69-е місце у світовому рейтингу. Агентство зазначає, що він володіє більше 20% ВАТ "Мегафон", ринкова капіталізація якого впала з початку року на 58%. Втрати на російських акціях Усманов, на думку Bloomberg, компенсував доходами від вкладень у китайські інтернет-ритейлери Alibaba і JD.Com.

У процентному співвідношенні максимальні втрати в минулому році зазнав глава АФК "Система" Володимир Євтушенков, який перебуває під домашнім арештом у справі "Башнефть", вважає Bloomberg. Його статки з початку року скоротилася на 90%, і він вибув з топ-20 російських мільярдерів. Загалом він втратив 9 млрд дол. Так само, як і Євтушенков, звання мільярдера втратив ще один бізнесмен, який опинився під санкціями. За оцінкою агентства, статки Аркадія Ротенберга скоротилися на 72%, із 2,3 млрд дол. до 898 млн дол.

Крім Блаватніка, єдиним російським мільярдером, чий статок збільшився за поточний рік, виявився Олег Дерипаска, який володіє 48% UC Rusal. Капіталізація цієї компанії зросла з початку року на 101%, що принесло її найбільшому співвласнику 855 млн дол. Його статки тепер оцінюються Bloomberg в 7,5 млрд дол., і він посідає у світовому рейтингу 165-е місце.

Нагадаємо, як повідомлялося в жовтні ц.р., український бізнесмен Рінат Ахметов вибув з топ-100 найбагатших людей за версією Bloomberg.

За матеріалами Bloomberg.