ua en ru

Російські компанії у результаті кризи в Україні можуть залишитися без кредитів на суму 8 млрд дол., - дослідження

Військово-політична криза в Україні загрожує залишити російські компанії без кредитів на загальну суму близько 8 млрд дол.

Військово-політична криза в Україні загрожує залишити російські компанії без кредитів на загальну суму близько 8 млрд дол., наводить свою оцінку Bloomberg.

За даними агентства, компанія "Вимпелком", що належить Михайлу Фрідману, входить до числа десяти потенційних позичальників, які ведуть переговори з американськими, європейськими і японськими банками.

Російська валюта, облігації та фондові ринки знову після падіння на піку напруженості виросли 4 березня 2014 р., коли Президент Путін оголосив, що Росія не має наміру анексувати Крим. Вартість страхування боргу країни від збитків знову знижується після досягнення найвищого значення із червня 2013 р.

"До тих пір, поки ситуація не стабілізується, міжнародних банків, готових надавати кредити в Росії, буде мало. Я сподіваюся, що ринок зовнішніх запозичень не вичерпається повністю", - говорить керівник дирекції аналізу боргових інструментів управління аналітичних досліджень "Уралсиб Кепітал" Дмитро Дудкін. Ця частина фінансової компанії "Уралсиб" включає блок управління активами загальною вартістю близько 45 млрд руб. (1,2 млрд дол.).

Російські компанії були зацікавлені в тому, щоб збільшити запозичення, після того як ряд найбільших світових банків, у тому числі ING Groep NV, знизили вартість запозичень. Банкіри можуть провести переоцінку потенційних угод, якщо світові лідери піддадуть осуду російську військову інтервенцію в Україні, пригрозивши Росії економічними і дипломатичними санкціями.

Середня маржа по доларових кредитах російських компаній, за даними Bloomberg, впала у 2013 р. приблизно на 2% нижче контрольних показників, порівняно із 3% у 2012 р. Це спонукало російські компанії торік взяти кредитів, номінованих у доларах, в обсязі близько 52 млрд дол. Роком раніше ця цифра становила 38 млрд дол.

Криза в Україні 3 березня 2014 р. збільшила вартість страхування російського боргу від збитків. Кредитні дефолтні свопи зросли на 43 базисних пункти, досягнувши позначки у 234 базисних пункти, найвищої із 24 червня 2013 р., за даними СМА. Після того як російські власті зробили заяви, що сприяли зниженню напруженості, контракти в Лондоні впали до 214 базисних пунктів.

Середня прибутковість російських корпоративних облігацій зросла 3 березня на 42 базисних пункти до позначки в 6,25%, найвищої із 25 червня 2013 р., за даними JPMorgan Chase & Co.

"ВимпелКом" розраховує на відкриття кредитної лінії у 2 млрд дол. і має намір направити частину запропонованих коштів на рефінансування боргу, повідомили 25 лютого 2014 р. інформовані джерела. Офіційний представник "ВимпелкКому" Артем Мінаєв відмовився коментувати ці операції.

За даними інсайдерів, серед інших російських компаній, які обговорювали можливість залучення позикових коштів банків цього року - СИБУР Холдинг, Металоінвест Холдинг, ВАТ "Новолипецький металургійний комбінат". Найбільший виробник калійних добрив "Уралкалій", експортний підрозділ російської ядерної корпорації "Росатом" і нафтогазова компанія "Славнефть" також провели переговори із кредиторами.

Прес-секретар СИБУРа Анна Лебідь, представник НЛМК Сергій Бабиченко і прес-секретар " Уралкалія " Ольга Ільїна відмовилися коментувати переговори про кредити. Посадові особи "Росатому" і "Славнєфті" не відповіли на дзвінки та повідомлення із проханням про коментар. Прес-секретар "Металоінвесту", який попросив не розкривати його особу, пославшись на корпоративну політику, заявив, що компанія стежить за пропозиціями на боргових ринках і не планує збільшувати запозичення.

ING Groep NV, за даними Bloomberg, став у 2013 р. найбільшим постачальником синдикованих кредитів компаніям у Росії і країнах СНД. Загальний обсяг кредитів нідерландського банку в Росії становить близько 7 млрд євро, в Україні - 1,5 млрд євро, повідомив 3 березня ц.р. представник банку Франс Міддендорф.

"Ми зараз швидше знаходимося у фазі "ризик минув". Всі чекають проміжних підсумків українських подій і, в тому числі оголошення, які саме санкції будуть накладені на Росію. Поки це не проясниться, буде складно встановити ціну ризику будь-якого з боргових інструментів", - сказав аналітик Сбєрбанку Олексій Булгаков.

На думку лондонського аналітика Barclays Крістіана Келлера, події в Україні негативно позначаться на припливі капіталу в Росію і перспективах зростання країни. Негативне ставлення до російських кредитів збережеться й після того, як криза спаде, вважає експерт.

Президент Росії Володимир Путін, знявши побоювання з приводу можливої ​​інтервенції в Україні, допоміг російському фондовому індексу ММВБ вирости на 5,3%. Рубль зміцнився приблизно на 1% по відношенню до бівалютного кошика "долар-євро", використовуваноого Центробанком, який напередодні несподівано підняв базову процентну ставку на 150 базисних пунктів, або на 1,5 процентних пункту - до 7%.

"Коли ситуація виглядає не так загрозливо, кращі імена Росії можуть повернутися на ринок з новими угодами, - каже Дудкін. - Компанії можуть отримати синдиковані кредити до повернення на ринок облігацій, тому що позичальнику часто буває простіше порозумітися з кількома знайомими банками".