ua en ru

Російські компанії готуються до загострення нафтової кризи

Російські компанії готуються до загострення нафтової кризи Фото: нафтові компанії РФ готуються до зниження цін на нафту

Нафтові компанії підготували стрес-тести при ціні нафти від 30 доларів за барель

Найбільші нафтові компанії Російської Федерації розробили стрес-сценарії своєї діяльності на випадок, якщо ціни на нафту стабілізуються в районі 30 доларів за барель, передає РБК.

Повідомляється, що Міненерго РФ готується до ціни на нафту в 30 доларів за барель і доручило найбільшим нафтовим компаніям розробити стрес-тести при даній ціні.

За даними прес-служби "Роснєфті", у компанії є стрес-сценарій, розрахований на ціну в 30 за барель нафти, при якій "Роснєфть" продовжить реалізацію шельфових проектів. Представники ЛУКОЙЛу, "Газпром нєфті", "Сургутнєфтєгаза" відмовляються коментувати підсумки своїх стрес-тестів.

З посиланням на джерело в ЛУКОЙЛі повідомляється, що компанія в стрес-сценарії при ціні на нафту в 30 доларів за барель закладає зниження інвестицій на 20%, проте офіційно її представники цю інформацію не коментують. Однак президент ЛУКОЙЛу Вагіт Алекперов раніше заявляв, що "точка відсікання" для компанії - 24 доларів за барель.

Також раніше президент "Газпром нєфті" Олександр Дюков стверджував, що видобуток нафти в цілому по компанії залишиться рентабельним при ціні 18-20 доларів за барель.

Видання повідомляє, що стрес-тести при ціні на нафту в 30 доларів за барель провели і невеликі нафтові компанії, які входять в Асоціацію незалежних нафтових компаній "Ассонєфть". За словами її гендиректора Олени Корзун, керівники вже ведуть оптимізацію експлуатаційних витрат.

Нагадаємо, станом на ранок 13 січня 2016 року нафта Brent торгувалася близько 31 долара за барель.