ua en ru

Російські держкомпанії витрачають мільйони євро на лобіювання інтересів в ЄС, - Transparency

Російські держкомпанії витрачають мільйони євро на лобіювання інтересів в ЄС, - Transparency Фото: Газпром (gazprom.ru)

Найактивніше лобіює свої інтереси в Європі "Газпром"

Російські державні компанії активно лобіюють свої інтереси в країнах Європейського союзу і витрачають на це мільйони євро. До відповідного висновку прийшли дослідники Transparency International, передають "Відомості".

Зазначено, що, незважаючи на європейські санкції, Євросоюз залишається найбільшим економічним партнером Росії, в 2015 році на нього ще доводилося 44,8% всього російського експорту.

Відзначається, що для більш ефективного ведення бізнесу і відстоювання своїх інтересів в Європі російські компанії вдаються до стандартної практики - наймають лобістів: і конкретних людей, і професійні компанії. Але тільки про деяких лобістів дані публікуються відкрито в спеціальних реєстрах ЄС.

Згідно з дослідженням, найактивніше лобіює свої інтереси в Європі "Газпром". Тільки на просування власних інтересів в Євросоюзі компанія витрачає не менше 900 000 євро щорічно.

Також зазначено, що "Газпром" залучає лобістів і в окремих країнах ЄС, наприклад в Австрії, де його інтереси представляє нафтогазова компанія OMV (учасниця проекту "Північний потік", обмінюється з "Газпромом" активами). На лобіювання в Австрії російський газовий монополіст витрачає більше 100 000 євро в рік. Transparency International вказує, що в реєстрі лобістів не вказується конкретна сума, а лише певний поріг таких витрат, це не означає, що саме стільки йде на лобіювання інтересів.

При цьому в Transparency підкреслюють, що дані реєстрів дають уявлення лише про малу частину тих сум, які витрачаються на лобіювання інтересів російських компаній за кордоном: бюджети можуть доходити до мільйонів євро щорічно. Лобістська діяльність у різних країнах ЄС регулюється по-різному, що дозволяє росіянам не розкривати всіх даних.

Нагадаємо, Європейський союз офіційно продовжив економічні санкції проти Росії до 31 січня 2018 року.