ua en ru

Російські "Газпром" і "Синтез" стали основними претендентами на купівлю грецької DEPA

Грецький газовий ринок незабаром може опинитися під контролем російських компаній. ВАТ "Газпром" і група "Синтез" Леоніда Лебедєва лідирують у боротьбі за покупку найбільшої національної компанії DEPA, а також газотранспортних мереж країни, пише РБК Daily.

"Газпром" і "Синтез" стали основними претендентами на купівлю грецької державної компанії DEPA і її газорозподільної "дочки" DESFA, повідомив FT джерело в грецькому уряді. Чиновник припустив, що компанії можуть дати за активи високу ціну, від якої греки не зможуть відмовитися. Він зазначив, що зараз країна знаходиться під тиском Єврокомісії, ЄЦБ і МВФ, вимагають від Греції максимального заробітку від приватизації.

Продаж DEPA є основною в програмі приватизації, на угоді греки розраховують заробити більше 1,5 млрд євро. Збір попередніх заявок був оголошений в березні цього року. Крім російських компаній їх подали азербайджанська ДНКАР і грецькі M2M і GEK Terna.

"Газпром" претендує лише на DEPA, щоб не порушувати правила Третього енергетичного пакета, а "Синтез" - на обидві компанії (100% DEPA і 66% DESFA). У держкомпанії не прокоментували ситуацію. Представник "Синтезу" уточнив, що сума, запропонована компанією в заявці на тендер, становить 1-2 млрд євро.

Зараз греки розглядають попередні заявки, і компанії не мають доступу до необхідних даних DEPA і DESFA, щоб провести їх точну оцінку, пояснили в "Синтезі". Тільки після цього з'являться конкретні умови угоди, завершити яку планується до кінця березня. У "Синтезі" також зазначили, що мають "непогані шанси на перемогу", і додали, що в цьому випадку немає конфлікту інтересів через третього енергетичного пакету ЄС, так як група не є виробником газу. "У будь-якому випадку" Газпром "буде партнером, оскільки у нього діє контракт на поставку газу в Грецію до 2016 р.", - сказав представник групи.

Покупець DEPA разом або окремо від DESFA в будь-якому випадку повинен повною мірою дотримуватися конкуренцію в ЄС і внутрішні правила ринку, заявили в Єврокомісії. "Необхідно захистити інтереси грецьких споживачів", - зазначив представник відомства.

Постачання "Газпрому" в Грецію в 2011 р. склали 2,9 млрд куб. м газу. Крім "Газпрому" паливо в країну постачають азербайджанська Socar і алжирська Sonatrach (СПГ). "Газпром експорт" також володіє 50% в СП з грецької Copelouzos - Prometheus gas, яке займається будівництвом енергетичних об'єктів, в тому числі місцевих газопроводів.

Читайте також: Греція готує другу хвилю приватизації