ua en ru

Російські "Газпром" і "Ренова" домовилися про об'єднання активів в електроенергетиці

Голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і голова ради директорів ГК "Ренова" Віктор Вексельберг підписали угоду про наміри, що припускає об'єднання активів компаній в електроенергетиці, передає РБК.
Документ підтверджує намір сторін об'єднати енергоактиви на базі ТОВ "Газпром енергохолдинг" з подальшим розміщенням акцій на фондовій біржі.ВАТ "Газпром" буде належати не більш 75% мінус 1 акція, ГК "Ренова" - не менше 25% плюс 1 акція.
Сторони в рамках розробки акціонерної угоди мають намір визначити остаточний перелік активів і розмір часток в об'єднаній компанії, підготувати необхідну юридично зобов'язує документацію та погодити угоду з Федеральною антимонопольною службою.
При цьому Міллер за підсумками підписання документа не став коментувати сьогоднішню заяву глави ФАС Ігоря Артем'єва про те, що об'єднання енергоактивів "Газпрому" і "Ренови" було б небажаним. "Питайте у ФАС", - сказав він, відповідаючи на відповідне питання.
Глава "Газпрому" також відзначив, що частка об'єднаної компанії на ринку електроенергії РФ складе близько 25%, встановлена потужність - 52 ГВт. Крім того, Міллер розраховує, що компанія увійде в один ряд з такими найбільшими гравцями ринку, як E. Оn, EDF і Indesa.
ВАТ "Газпром" і група "Ренова" можуть завершити угоду з об'єднання енергоактивів на базі "Газпром енергохолдингу" вже до кінця 2011 р., повідомив журналістам Вексельберг.
В даний час "Газпром енергохолдинг" проводить об'єднання ВАТ "ОГК-2" і ВАТ "ОГК-6" на базі ОГК-2, "шістка" після злиття припинить своє існування. У червні ц.р. акціонери ОГК-2 і ОГК-6 схвалили консолідацію, яка призведе до створення найбільшої теплової генеруючої компанії РФ з встановленою потужністю 17 тис. 869 МВт.
КЕС-Холдинг тільки почав процес об'єднання, підконтрольних йому ТГК (ТГК-5, ТГК-6, ТГК-7 і ТГК-9) на базі ТГК-9. Консолідація повинна бути завершена в II кварталі 2012р.
ТОВ "Газпром енергохолдинг" (100-процентне дочірнє товариство ВАТ "Газпром") створено в рамках реалізації стратегії ВАТ "Газпром" в електроенергетиці як вертикально інтегрованої компанії. Компанія займається інвестиційною діяльністю, управлінням дочірніми товариствами - підприємствами електроенергетики. Виконує функції єдиного корпоративного центру електроенергетичного сектора Газпрому. В кінці 2009 р. на балансі "Газпром енергохолдингу" завершилася консолідація контрольних пакетів акцій ВАТ "Мосенерго", ВАТ "ТГК-1", ВАТ "ОГК-2" і ВАТ "ОГК-6", сумарна генеруюча потужність яких становить 36 МВт.
ЗАТ "Комплексні енергетичні системи" ("КЕС-Холдинг") - найбільша в Росії приватна компанія, яка працює у сфері електроенергетики та газорозподілу. Компанія створена в грудні 2002р. для реалізації стратегічних інвестиційних програм в російській електроенергетиці. "КЕС-Холдинг" входить до структури групи "Ренова" Віктора Вексельберга. Основним напрямком енергетичного бізнесу "КЕС-Холдингу" є управління ВАТ "ТГК-9" (71,89% акцій) і ВАТ "ТГК-5" (46,14%), а також стратегічними пакетами акцій у ВАТ "ТГК-6" (38 , 4%) і ВАТ "ТГК-7" (37,57%). Дані компанії здійснюють діяльність в Поволжі, на Уралі і в центральній частині Росії. Сумарна встановлена потужність генеруючих активів за участю "КЕС-Холдингу" складає більше 15 тис. 767 МВт по електричній енергії та 67,8 тис. Гкал/год. по тепловій енергії.