ua en ru

Російська група "Мечел" вирішила продати Донецький електрометалургійний завод

Власник Донецького електрометалургійного заводу (ДЕМЗ) російська група "Мечел" вчора заявила про рішення продати цей актив. Завод був зупинений в нинішньому році через погіршення кон'юнктури на ринку сталі і проблем з поверненням ПДВ, повідомляє "Комерсант-Україна".

Вчора в ході телефонної конференції гендиректор металургійної групи Євген Міхель заявив, що в групі "Мечел" розраховують в першій половині наступного року закрити велику частину операцій з продажу активів, які не відповідають її стратегії розвитку. За його словами, мова йде про цілу низку активів у Великобританії, Литві, Казахстані та Росії, а також про Донецький електрометалургійний завод. "Переговори за деякими активами вже знаходяться в просунутій стадії, але ми не хочемо завчасно коментувати подробиці", - зазначив Міхель.

Донецький електрометалургійний завод продуктивністю 1 млн т рідкої сталі на рік побудований за принципом міні-заводу з неповним металургійним циклом. 2011 р. ДЕМЗ закінчив зі збитком у розмірі 166,1 млн грн, збільшивши чистий дохід на 73,51%, до 5,3 млрд грн. Показники за цей рік не розголошуються.

Група "Мечел" купила ДЕМЗ за 537 млн ​​дол. в травні минулого року. Але вже у вересні цього року компанія зупинила завод до квітня 2013 р. Заступник глави профспілкового комітету Микола Юшкін сказав тоді, що завод зупинений через проблеми зі збутом продукції у зв'язку з погіршенням світової кон'юнктури ринку, а також з причини браку оборотних коштів. Станом на кінець листопада держава заборгувала заводу 61 млн дол. повернення з ПДВ.

ДЕМЗ першим серед металургійних підприємств постраждав від погіршення світової кон'юнктури ринку, оскільки невеликим метзаводам досить складно витримати конкуренцію на ринку в силу більш високої собівартості продукції і відсутності власної сировини, заявило вчора джерело в ДЕМЗ. За словами співрозмовника газети, "Мечел" веде переговори про продаж підприємства з компаніями "Сєвєрсталь" і Evraz. Аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка вважає, що потенційно "Сєвєрсталь" може бути зацікавлена ​​в покупці підприємства, оскільки воно могло б стати джерелом сировини для іншої українського заводу групи - "Дніпрометиз". Втім, у прес-службі "Сєвєрстали" і в прес-службі "Мечел" вчора цю інформацію спростували. Отримати коментар Evraz не вдалося.

Ще в серпні вартість ДЕМЗ, виходячи з цін на аналогічні підприємства в Україні та Росії, оцінювалася в 350 млн дол, говорить Іван Дзвінка: "Зараз вона навряд чи перевищує 300 млн дол., враховуючи, що завод три місяці простоює". Аналітик ІК Concorde Capital Роман Тополюк оцінює ДЕМЗ не більше ніж в 200 млн дол. А гендиректор Федерації металургів України Сергій Притоманов відзначає, що, враховуючи світову кон'юнктуру на метал, знайти покупця на актив буде складно. "Металурги за підсумками року спрацюють зі збитками, і причин для поліпшення ситуації в наступному році немає", - говорить Притоманов.

Читайте також: "Мечел" зупинив Донецький електрометалургійний завод