ua en ru

Російська біржа РТС розпочала торги похідними інструментами на індекс ММВБ

Біржа РТС початку в п'ятницю перші торги похідними інструментами на індекс ММВБ, які, за задумом об'єднаної майданчики, мають шанс скласти конкуренцію найбільш ліквідного ф'ючерсним контрактом на індекс РТС, передає Reuters.
Об'єднана біржа, яка поки ще не придумала собі назву, інтегрує торговельні платформи РТС і ММВБ. Першим спільним продуктом стали ф'ючерс і опціон на ф'ючерс на індекс ММВБ.
На біржі ММВБ ці контракти були недостатньо ліквідними і значно програвали в попиті похідних інструментів на індекс РТС. Переклад деривативів на індекс ММВБ в секцію ф'ючерсів і опціонів РТС (FORTS) дозволить убити відразу двох зайців: орієнтуються на рублевий індекс учасники отримають інструмент для хеджування своїх позицій, а більш широка клієнтська база FORTS забезпечить контрактам ліквідність.
"Учасники ринку хочуть перебувати там, де концентрується ліквідність. З точки зору термінового ринку, вона зосереджена на FORTS", - сказав глава об'єднаної біржі Рубен Аганбегян в ході презентації спільного продукту.
До цього в РТС звертався власний рублевий дериватив на індекс: ф'ючерс на індекс "блакитних фішок" RTS Standard, але в силу нетривалої історії існування індексу, похідний інструмент ще не встиг завоювати популярність. Ф'ючерс на індекс ММВБ, поводився на ММВБ, також не став визнаним інструментом. Директор департаменту термінового ринку РТС Євген Сердюков пояснює невдачу молодістю термінового ринку ММВБ.
"Для російських пайових інвестфондів (ПІФ) і недержавних пенсійних фондів (НПФ) саме індекс ММВБ виступає основним орієнтиром на ринку фондових активів. Стійкий попит на карбованцеві індексні деривативи спостерігається і з боку іноземних глобальних учасників ринку, які отримають можливість створення продуктів на основі даних інструментів", - сказав Сердюков.
Обсяг ф'ючерсного контракту на індекс ММВБ складе значення індексу ММВБ, помножене на 100 рублів. Мінімальний базовий розмір гарантійного забезпечення встановлено на рівні 10 відсотків. Ціна виконання контракту визначається виходячи із середнього значення індексу ММВБ за період з 15:00 до 16:00 мск в останній день укладення контракту, помноженого на 100 рублів.
Ф'ючерсні контракти будуть виконуватися в березні, червні, вересні та грудні.
Одночасно на даний ф'ючерс буде введений постачання американський опціон об'ємом один ф'ючерс на індекс ММВБ з экспирацией в останній місяць кожного кварталу: у березні, червні, вересні та грудні.
У зв'язку з відсутністю валютної складової рублеві індексні деривативи дозволять спростити процес хеджування портфелів акцій, нададуть можливість створення продуктів на основі рубльового індексу, проведення арбітражу між ф'ючерсами на індекс і кошиком акцій, вважає біржа.
Нагадаємо, на початку вересня Федеральна антимонопольна служба Росії дала згоду на злиття бірж ММВБ і РТС, усунувши останній адміністративний бар'єр на шляху інтеграції. Угода об'єднання, як очікується, буде закрита до грудня 2011 р., а на початку наступного року ВАТ "РТС" перестане існувати як юридична особа.