ua en ru

Російська база "повинна піти" з Киргизії, - Атамбаєв

Російська база "повинна піти" з Киргизії, - Атамбаєв Фото: Алмазбек Атамбаєв

РФ залишиться стратегічним партнером Киргизії

Президент Киргизії Алмазбек Атамбаєв заявив, що російська база "повинна піти" з країни після закінчення договору, передає РІА Новини.

За словами голови держави, РФ залишиться стратегічним партнером Киргизії, але у військовому плані республіка повинна спиратися на свої власні сили.

"Вважаю, що ми абсолютно правильно зробили по базі "Гансі" (авіабаза США в міжнародному аеропорту столиці Киргизії, була виведена з країни за рішенням Атамбаєва - ред.). Подобається це комусь чи ні. П'ять років минуло й час показав, що це було правильне рішення. Киргизстан в майбутньому повинен спиратися тільки на свої сили. Це стосується і російської бази", - підкреслив президент.

"Звичайно, це може комусь не подобатися, але я зміг донести цю думку до президента Росії, і він мене зрозумів", - додав Атамбаєв.

Відзначимо, зараз на території Киргизії розміщена об'єднана військова база РФ. Згідно з двосторонніми домовленостями, тут знаходяться чотири об'єкти: авіаційна база Колективних сил швидкого реагування ОДКБ в місті Кант, випробувальна військово-морська база в місті Каракол, вузол зв'язку в селищі Чалдовар і автономний сейсмічний пункт в місті Майлуу-Суу. У 2009 році термін дії угоди продовжили на 49 років з можливістю автоматичного продовження на 25-річні періоди.

Нагадаємо, в Киргизії затримали громадянина республіки, який контактував з пранкерами, що організували телефонну розмову від імені президента країни Алмазбека Атамбаєва з президентом України Петром Порошенком.