ua en ru

Російська "армія тролів" могла просувати тему референдуму в Каталонії, - El Mundo

Російська "армія тролів" могла просувати тему референдуму в Каталонії, - El Mundo Фото: Каталонія (wikipedia.org Lohen11)

Сили безпеки Іспанії розслідують причетність "Антиглобалістського руху Росії" до каталонських сепаратистів

Просувати тему референдуму в Каталонії в соціальних мережах могла допомогати "армія тролів". Про це пише газета El Mundo.

За інформацією видання, цю "армію" очолює голова "Антиглобалістського руху Росії" Олександр Іонов. Рух фінансується урядом РФ, він підтримує сепаратистські настрої не лише в Каталонії, а й в Техасі, Каліфорнії, Паданії, Пуерто-Рико та на Гаваях, підкреслює газета.

El Mundo зазначає, що Сили безпеки Іспанії розслідують, чи "Антиглобалістський рух Росії" допомогав каталонським хакерам клонувати сайти референдуму й створювати ботів для поширення повідомлень у соціальних мережах, зокрема від засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, колишнього співробітника американських спецслужб Едварда Сноудена та від російсього телеканалу Russia Today.

Нагадаємо, референдум про незалежність Каталонії пройшов 1 жовтня. Більшість його учасників підтримали відділення регіону від Іспанії. Голосування супроводжувалося сутичками громадян з правоохоронцями.

В уряді Іспанії виключають можливість незалежності регіону.