ua en ru

Російська антимонопольна служба оштрафує операторів за цінову змову при продажі iPhone

У Росії Федеральна антимонопольна служба (ФАС) оштрафує стільникових операторів МТС і "Вимпелком" по справі про цінову змову у зв'язку з продажем смартфонів iPhone 4 на суми трохи більше 10 млн руб. Як повідомив журналістам глава ФАС РФ Ігор Артем'єв, це "відносно невеликі штрафи".

Нагадаємо, що в жовтні 2011 р. ФАС порушила справу у відношенні МТС і "Вимпелкому" за фактом узгоджених дій. Відомство встановило, що компанії імпортують смартфони iPhone 4 16 Gb Black і iPhone 4 32 Gb Black виробництва компанії Apple на територію РФ. Ціни на ці мобільні телефони в більшості точок продажів компаній були ідентичними.

Згідно з відомостями, представленим Apple, відпускні оптові ціни на смартфони з вересня 2010 р. не змінювалися, рекомендації покупцям щодо цін на смартфони в РФ не давалися, контроль над ціновою політикою "Вимпелкому" і МТС не здійснювався. На думку ФАС, ціни в магазинах різних компаній виявилися однаковими через наявність між імпортерами угоди про відмову від конкурентної боротьби і узгодженні загальних умов обігу товару.

26 квітня 2012 р. ФАС винесла вердикт, згідно з яким "Вимпелком" і МТС були визнані винними в узгоджених діях при реалізації в Росії смартфонів iPhone 4. У своєму рішенні ФАС також зазначила, що обидві сторони добровільно припинили виявлені порушення.

У серпні 2012 р. стало відомо, що корпорація Apple вже в 2013 р. має намір почати прямі поставки своєї продукції в роздрібні мережі РФ через свою "дочку" ТОВ "Еппл Рус".

За словами одного з дистриб'юторів, "Еппл Рус", можливо, поставлятиме до Росії і iPhone, так як в компанії незадоволені існуючою схемою поставок гаджетів: оператори надто зацікавлені "у продажах не на широкому ринку, а в своїх салонах".

Читайте також: АМКУ порушив справу проти "Київстару" і МТС